Havørred-fiskeri fra båd - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Havørred-fiskeri fra båd

mange lystfiskere og især havørredfiskere søger ofte nye områder til at fiske på og med Danmarks mange kyststræk er der også nok af områder at gå på. Men hvis du virkelig vil på eventyr og fiske på jomfruelige pladser, så kommer du ikke udenom en båd og vi ser her nærmere på udstyr til brug for havørredfiskeri fra båd.

Det er ikke bare fordelene ved de jomfruelige pladser, men du får med en båd også mulighed for hurtigt at flytte mellem pladserne og også at fiske pladserne på den måde du foretrækker – hvadenten det er placeret yderst på et rev eller i læ for vinden ved en af Danmarks mange små-øer.

Stang og hjul

Du kan fint anvende dit normale kysthjul til bådfiskeriet, men da bådfiskeriet ikke kræver helt så lange kast, så kan du let downsize lidt på både hjul og stang. Et eksempel på hjul kunne være Rhino TECoast i størrelse 25. Hjulet er med frontbremse der er let at få fat i, selv med våde fingre og giver en god kontrol når bremsen skal indstilles både med og uden fisk. Bremsens konstruktion er med carbon-skiver, der sammen med den ultrafine justeringsmulighed giver en kontrolleret bremsning med et jævnt træk.

TECoast fra Rhino er bygget til saltvandsfiskeri og er overfladebehandlet med en særlig multi-layer coating, der modvirker korrosion fra det aggressive og saltholdige miljø – en virkelig fin detalje når saltvandet sprøjter op på grejet under sejlads

Stangen må gerne være en 8-9 fods og vær opmærksom på at længere stænger ofte bare vil virke voldsomme at have med i båden og egentlig også til tider vil virke begrænsende i fiskeriet – især hvis i er flere i båden, kan det være irriterende at håndtere for lange stænger. Et eksempel på en fin stang til bådfiskeriet kan være en Rhino TECoast 9 fods – kastevægten er på 8-36 g. som giver mulighed for anvendelse af en lang række gennemløbere og kystblink.

TECoast eller deres bedste serie Inshore fra Rhino er fine stænger der egner sig både til brug på kysten eller i båden

Affiskning og blink

Når man har alle muligheder foran sig, kan det være svært at vælge sin strategi i affiskningen. Hvor man ofte gående på kysten vil søge de lange kast for for eksempel at nå ud til tobis-stimerne, så kan man i båden fiske, hvor man ønsker det. Rigtig mange dygtige havørredfiskere ved at fisken opholder sig tæt på land og vi har da også tit fanget ved kast indefter på den indvendige side af badekarret.

Denne alsidighed skal også afspejles i dit endegrej og det kan godt svare sig at tage et jævnt bredt udvalg med på turen. Størrelse og farvevalg er ofte de parametre der kan spilles, når det kommer til valg af endegrej. Især størrelsen har Rhino valgt at fokusere på ved deres nye serie af gennemløbere og blink, hvor blinkene er fremstillet af tungsten, der har en vægtfylde der er ligeså høj som guld og som gør det muligt ved et meget lille blink at opretholde gode kasteevner.

Blinkenes farver

Farven på blink og gennemløbere er et af de områder, hvor man som lystfisker har gode muligheder for at prøve forskellige ting af i sit fiskeri. Generelt kan man sige at neutrale farver i klart stille vejr umiddelbart klarer sig bedre end det modsatte og at vinterfiskeriet ofte er godt med kradse farver. Vores egen favorit er hvide nuancer, men hvis du ved at fiskene er tilstede, så er det bare med at prøve forskellige farver af og skifte ofte til du rammer den farve de vil have. Husk også at når børsteormene sværmer, så kan kobberfarvede/brune blink som for eksempel Diamond Sandeel i kobberfarve være en absolut killer.

Båden og indretning

Området hvor du skal sejle, skal afspejles i dit valg af båd. Hvis du satser på fiskeri tæt på kysten er det vigtigt at have et let setup, som du en eller to mand kan sætte i direkte fra kysten. Dette kan for eksempel være en 14 fods alujolle med en 4-6 hk motor. Vil du derimod sejle længere til jomfruelige fiskepladser ved øer eller steder der ikke kan tilgås fra almindelig vej, skal du kigge dig om efter større både, hvor der er mere komfort og ikke mindst sikkerhed.

Det er en særlig god ide at afprøve båden før dit køb og under de forhold du ønsker at sejle i – så får du en god fornemmelse af båd og bådstørrelse og hvordan den er at søsætte osv.

Vælg den båd der passer til det område du skal fiske i – her er en amerikansk alubåd udstyret med en Rhino frontmonteret elmotor med GPS styring. På hækken sidder en 40 hk motor som gør at man hurtigt kan skifte mellem pladserne

Frontmonteret elmotor

Når man afffisker mange forskellige områder i løbet af en dag lærer man at sætte pris på en elmotor. Med en elmotor monteret undgår du at skulle ankre op og gentagne gange at skulle trække ankeret op. Elmotoren har yderligere den fordel at du kan snige dig rundt i området og affiske dele af områderne mere effektiv. Mange elmotorer på markedet har indbygget en GPS, så det er muligt at lægge båden helt stille på en bestemt position – for eksempel kan dette være Rhino’s nyeste 12 V motor BLX der yder et tryk på 65 lbs og derfor fint kan håndtere en båd på for eksempel 14 fod.

Den frontmonterede elmotor giver en let manøvrering af båden, så du kan placere den som du vil under dit fiskeri

Hvor skal du fiske ?

Med en båd er der som sagt ingen bekymringer i forhold til valg af område, hvis du blot har mulighed for at søsætte båden, så du får en passende sejltid til området som du tror holder fisk.

Søkort til udvælgelse af områderne er et absolut must og du er rigtig godt hjulpet med en kortplotter i båden, så du også undgår at sejle på grund og kan finde hjem igen, hvis det bliver tåget eller dårlig sigt. Brug Google maps til at udvælge områder hjemmefra som du tænker kunne være gode og især strømfyldte pladser ved øer kan være havørredmagneter der bare skal prøves, hvor de også på varme dage med høj sol kan holde fisk.

Pladser med strøm

Fisker du på de strømfyldte pladser kan især Diamond Sandeel blinket i tungstensvarianterne være gode, da de har mindre vandmodstand og har lettere ved at komme ned i vandsøjlen. Hvis der er tobiser i området, kan farvekombinationerne sort/grøn og grøn/gul være utrolig effektive og hvis du fisker med strømmen i kasteretningen så er det vores erfaring at netop dette blink er supergiftigt til spinstop, hvor det flakser og imiterer en tobis der fanges af strømmen.

Fiskeriet fra båd giver mulighed for at affiske mange pladser der er svære at nå fra land. Her er det en fin havørred fra en af lillebælts småøer

Du finder TECoast, Diamond Sandeel og Rhino Elmotorer hos landets førende forhandlere HER

LÆS OGSÅ:
Bomber 15A - en trollingklassiker

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.