Sikre tips til påhængsmotor i vinterkulden - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sikre tips til påhængsmotor i vinterkulden

Vinterkulden bider i øjeblikket og det stiller store krav til båd, påhængsmotor og udstyr, når temperaturerne går under frysepunktet. Vi giver her et par tips til at sikre at påhængsmotoren fungerer optimalt under disse hårde betingelser, så du også kan nyde at komme på vandet i de kolde måneder.

Dræn motorbenet

Påhængsmotorens ben og undersektion er forsynet med drænhuller som sørger for at der ikke står vand i motorbenet, når båden efter sejlads igen trækkes på land eller påhængsmotoren afmonteres fra båden. Drænhullerne findes på både små og store motorer og på de fastmonterede er det derfor vigtigt, at du sørger for at motorbenet tiltes ned til lodret efter sejlads, så det er muligt at dræne alt vandet ud af motorbenet. Vælger man ikke at tømme motorbenet er der risiko for at der dannes is i vandpumpen og at du derfor skader især impelleren. Er motorbenet imidlertid frosset, kan du sænke benet ned i vandet og vente lidt tid til det indefrosne vand er tøet.

Her er vist et eksempel på et dræneringshul. Sørg for at motorbenet tømmes for vand efter brug i de kolde måneder

Opvarmning vigtig !!

I de kolde måneder er påhængsmotorens olie tykkere og det er sværere for motorens oliepumpe at presse olien rundt til de vitale dele af motoren som lejer, cylindervægge og lignende.

Derfor er det særlig vigtigt at man tænker som en sportsudøver og lader påhængsmotoren varme op inden man sejler ud – og meget gerne til den opnår drifttemperatur, så er den til gengæld også helt klar til at tage fuld gas med en varm og tyndere olie og er i stand til at præstere, når du er på åbent vand

Påhængsmotorens olie er tykkere i de kolde måneder og hvis du vil passe godt på din motor er det en god ide at lade den varme godt op inden du giver den gas på åbent vand

Få batteriet ind i varmen

Ingen tvivl om at det er bedre for bådens batteri at komme ind i varmen i de kolde måneder, så hvis du har mulighed for det, så afmonter batteriet, hvis du ikke bruger båden i længere tid og oplad det et par gange igennem vinteren.

Anvender du derimod båden i vinterperioden, så vær opmærksom på at det kræver mere energi fra batteriet at trække startmotoren og motoren rundt og sammenholdt med at batteriet taber effekt når det er koldt, så er det nødvendigt med et batteri der kan præstere og som er fuldt opladet.

Det er en god ide at afmontere batteriet, hvis du stiller din båd væk om vinteren. Oplad det også meget gerne et par gange i perioden, så det er kar til forårets komme uden risiko for at sulfatere.

LÆS OGSÅ:
Rhino elmotor til båden - sådan vælger du

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.