Ekspert-tips til fiskeri med død agn - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Ekspert-tips til fiskeri med død agn

DSC04858
Den kolde tid er deadbait-tid > gedderne sparer på energien og forsigtige discipliner som eksempelvis deadbaits er medicinen til de svære dage. Og selvom der nok går lidt tid, inden vi oplever dyb frost, så er det fra nu af, at deadbait-metoden kan afprøves

Efteråret er over os – og opskriften på een af de store geddemadammer kan være det ultrapassive deadbait-fiskeri på bunden, hvor den energipåpasselige gedde-PR i ro og mag, kan opsøge og energi-effektivt kan sluge sig en godbid.

LÆS OGSÅ:
Fantastiske gedder på DRIFTER FLOAT !

Vi har taget et nærstudie af de special-rigs og værktøjer, som specialisterne bruger i bestræbelserne på at liste en af de helt store madammer ud af en kold dag på søen. Nærmere bestemt, så har vi haft een af Tysklands deadbait-specialister Timo Kleinekemper til at lukke op for posen og vi har fået et indblik i de rigs og metoder, der virker for Timo. Mange af værktøjerne kommer fra det specielle geddeprogram “Mr. Pike“, der er et specialudviklet sortiment til det traditionelle geddefiskeri, herunder fiskeri med levende og døde agn.

Een af flere deadbait-metoder er POP-UP og det går i al sin enkelthed ud på at hæve sin agn fra bunden, således at den ikke blot ligger på bunden, hvor den risikerer at ligge begavet i bunden eller bevoksning – hævet over bunden er agnen mere tydelig for gedderne og såfremt at der er lidt bevægelse i vandet, vil denne bevægelse forplante sig til agnen.

POPUP

Der er mange måder at POPPE agnen, det letteste og det, mange bruger er blot at injicere agn med lidt luft ved hjælp af en injektionssprøjte. Der er dog det problem med denne metode, da det for meget tætte agn er svært at få nok luft ind i kropshulrummet for effektivt at poppe dem op. Det andet problem ved dette, er at luften lækkes og agnen vil således i begyndelsen være helt perfekt afbalanceret, men vil over tid langsomt synke så den til sidst agerer stendød på bunden.

For en mere permanent pop-up er det bedre at bruge skumindsatser eller flydende pop-up indsatser, der sikrer, at din agn er flydende til enhver tid mens den er i vandet. Mange POP-UP fiskere hæver agnen 2-3 fod fra bunden, sjældent meget højere da andre metoder så er mere gunstige at benytte sig af. Et andet krydderi er at tilføre dine agn tydelig duft.

Den anden præsentation, jeg kan lide, er at balancere agnen, så den bare “står” på halen i bunden. Ikke kun gør denne præsentation agnen meget synlig for gedden, men det gør agnene meget lettere for gedden at suge op fra bunden. En masse lystfiskere gør fejlen ved at tro, at gedderne tager deadbaiten forsigtigt med deres mund, men i virkeligheden suger de dem effektivt op – når de åbner deres gab og forårsager et stort rush vandtryk gennem mundhulen.

P1110162
Een af specialiteterne i Mr. Pikes deadbait-program er den specielle “Claw hook”…
P1110175
…der består af en tunet størrelse 1/0 enkeltkrog, flankeret af 2 kraftfulde isætningskroge. Udbyttet er en særdeles god fastholdelse af krogen i den døde agn.

Bevæger vi os over i den mere traditionelle dead baiting, dvs. almindeligt flåd-fiskeri eller lange kast med en blybelastet skalle, så finder vi også her et par betydningsfulde detaljer.

Een af hovedpinerne ved at kaste dine agn ud, er simpelthen at din agning er for ringe hvilket afstedkommer at din agn falder af eller at den løsriver sig i kastet – og når den så tages af den førstkommende forbipasserende, så er resultatet en taget agn – uden krogning.  Derfor er fastgørelsen særdeles vigtig – og 2 vigtige værktøjer er Bait Flags og Snøring.

Bait Flags er en lille blødere gummianordning, der har 2 formål – det ene er blikfang og det andet er fastgørelse. Se dette billede hvor det ene Bait Flag agerer “Møtrik” på den bagerste krog.

P1110193
Bait Flags er en lille anordning men kan have stor betydning

Fastgørelses-forbedring #2 er de specielle Long Cast rigs, hvor der er indarbejdet en speciel “løkke” i forfanget, således at du kan trække løkken fast rundt om haleroden på din agn-fisk. I tillæg kan den bagerste krog penetrere haleroden – denne dobbeltsikring er yderst effektfuld.

P1090479

P1090477

Tim Kleinekemper viser nogle af de special-rigs som han benytter fra Mr-Pike-programmet.

P1110628

Deadbait-fiskeriet rummer naturligvis også flåd-dimensionen og tiderne hvor der kun fandtes eet cigar-flåd, dog i forskellige størrelser er ovre. Nu om dage fås der et hav af forskellige, og specielt Drifter Flådet (det er det yderst til højre) er vi stærkt begejstrede for, idet at flådet ved vindens kraft bringer din sten-døde agn i bevægelse og selvom turboen bestemt ikke er slået til, så er afsøgningen bedre end et traditionelt flåd.

P1110514P1110519P1090443

Een af Tysklands dygtige geddefiskere, Timo Kleinekemper med een god gedde, taget på en halv makrel fisket på bunden.

P1090156 2

 

 

 

 

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.