Gode tænger er et must i Predator-båden - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Gode tænger er et must i Predator-båden

Vi fortsætter rejsen rundt i det udstyr, som du som småbådsejer med forde, kan have med i båden – og et (måske) overset område, er gode velfungerende tænger. I mange tilfælde kan det være tilstrækkeligt at lægge vejen forbi den lokale grejshop eller byggemarked, og i andre tilfælde så opnår du klare fordele ved at købe dig noget specialiseret grej – vi er klart tilhænger af sidstnævnte, fordi at vi ønsker at skåne fiskene mest mulig og også bygge eksempelvis forgang selv.

Sidst men ikke mindst kan en kraftig tang være det, der skal til for at redde enten fisken eller din finger, hvis krogen har sat sig så godt fast, at den ikke kan komme ud.

I vores gedderæser har vi tængerne i en praktisk holder – så er de altid lige ved håndet. På billedet er der afbildet 4 af de mest almindelig tænger: Liggende den store

Den moderne geddefisker, som anvender flere forskellige metoder for at få det optimale ud af situationen, har brug for en række værktøjer i sin takelboks for at producere takler samt afkroge fiskene på den mest skånsomme måde. Her får du et kort rids over nogle af de vigtigste geddetools, som du har brug for på turen.

Helt grundlæggende så er en god lang tang, yderst vigtig specielt når du fisker gedder. Rammer du en glubsk gedde, så forsvinder selv store agn forsvindende let ned i svælget på gedden. Sker dette, så er en laaaaaang tang yderst anvendelig. På billedet ser du den ekstra lange tang fra Mr. Pike, der oven i købet har udveksling på tangen midt på så du har et godt og solidt tag i krogen selvom tangen er ret lang.
Med denne tang åbner du let dine springringe, så krogskift bliver let og hurtig, selv med kolde fingre. Mr. Pike springringstang klemmer også let dine splithagl og løser andre opgaver, hvor du har brug for en fladtang. Lille og handy tang på blot 14 cm.

SPLITRINGS-TANGEN er et must, når man fisker med større kunstagn efter gedder. Selvom det er muligt at åbne en del splitringe med neglene, når der skal skiftes kroge, så går det meget hurtigere med en god splitrings-tang. At åbne en splitring med neglene kan desuden være svært eller umuligt, når det er koldt – og det kan give nogle grimme blå mærker eller sår under neglene, hvis man er uheldig.

Princippet er enkelt – for enden af tangen sidder en lille spids, som vender vinkelret på tangens retning. Spidsen placeres mellem trådene i splitringen, som åbnes ved at presse tangen sammen. Lettere bliver det ikke.
De fleste splitringstænger fungerer desuden også som både flad-, gribe- og bidetang, hvilket gør dem til et suverænt allround værktøj ved takelbinding samt afkrogninger af fisk, hvor krogen sidder yderligt.

LÆS OGSÅ:
4 x nyttige ting til båden

Når du skal klippe fletline eller stramme dine knuder til, bruger vi denne lille saks fra Mr. Pike.

Denne Mr Pike saks klipper let nylon, såvel som fletliner og er et uundværligt redskab, når du hurtig skal skifte rig eller tilpasse dit forfang.
Mr. Pike saksen er udstyret med en smurt knude strammer klips og en ring så du nemt kan sætte den i din pin-on-reel.

Udover de viste tænger, så er der mange der har en såkaldt CUTTING PLIER med i båden – det er typisk meget stærke og langskaftede bidetænger, der er så kraftige, at de kan bide selv de største 3/0-5/0 kroge over. Disse tænger er særligt anvendelige ved problematiske afkrogningsscenarier – enten på fisken eller fiskeren.

Når der er tale om fisken, anvendes disse typisk, hvis fisken er kroget så dybt, at en afkrogning vil skade mere end at lade krog­grenen sidde – eksempelvis hvis krogen sidder solidt plantet i gællestavene.

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.