Ny torskekvote er trådt i kraft
Tilbage i oktober forhandlede fiskeriminister Mogens Jensen (S) fiskekvoterne for 2020 og selvom det er kort tid siden, så er det altså allerede nu at den reducerede torskekvote træder i kraft.
Udover fiskekvoter til erhvervsfiskerne blev det også forhandlet, hvor mange torsk, lyst- og fritidsfiskere må tage med hjem pr. dag.
- Lystfiskeri efter torsk: I 2020 må der tages fem torsk med hjem per dag, dog kun ud til fire sømilgrænsen i et specifikt område af den vestlige Østersø, det såkaldte område 24 (i 2019 var tallet syv, og det oprindelige forslag lød på to).

Restriktive lukkeperioder
- I perioden februar-marts må lystfiskere kun tage to torsk med hjem.
- Lukkeperiode i område 24: I juni og juli er der helt lukket for fiskeri i område 24, dog med undtagelse for de mindste fartøjer, som fisker blandt andet med garn.
- Lukkeperiode i område 22 og 23, som er to andre specifikke områder af den vestlige Østersø: I februar og marts er der helt lukket for fiskeri, dog med undtagelse for de mindste fartøjer, som fisker blandt andet med garn.
Det er i grove træk det resultat, som fiskeriminister Mogens Jensen (S) kom hjem med efter ministerrådsmødet i Luxembourg om næste års fiskekvoter i Østersøen.
Selv mener ministeren at have ramt en god balance, hvor både fisk og fiskere beskyttes.
Kvoterne er altafgørende for fiskerne, og særligt fiskere med mindre fartøjer er påvirket af nedgangen i kvoterne i Østersøen. Jeg vil allerede i efteråret invitere til en bred dialog om, hvordan vi skaber rammerne for fremtidens fiskeri i Østersøen, og hvordan fiskeriet skal udvikle sig, siger Mogens Jensen.
I overskriftsform er dette de forhandlede kvoter pr art
- Torsk: 3806 ton (minus 60 procent, oprindeligt forslag minus 68 procent).
- Sild: 3150 ton (minus 65 procent, oprindeligt forslag 71 procent).
- Rødspætte (i hele Østersøen): 6894 ton (minus 32 procent, oprindeligt forslag minus 32 procent).
- Brisling (i hele Østersøen): 210.147 ton (minus 22 procent, oprindeligt forslag 25 procent).