Vildt! – Fisker fanger havtaske på 30 kg – med hænderne! - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Vildt! – Fisker fanger havtaske på 30 kg – med hænderne!

Norske Tony Lorenz beretter om en helt særlig oplevelse søndag, hvor han på vanlig vis var ude for at fiske – hensigten var at fange lidt torsk fra den norske kyst. Men helt inde under kysten, mødte der ham et helt specielt syn da en kæmpe havtaske svømmede tæt forbi ham. Og mens andre nok, ville holde fingrene for sig selv, smed Tony stangen fra sig, tog fat i begge brystfinner og slæbte kæmpefisken på land. Ud fra en længdetabel, blev den 122 cm store fisk anslået til 25-30 kg.

Havtasken (Lophius piscatorius), også kaldet bredflab, er en op til 2 meter lang fisk med meget stort hoved, der er udbredt i det nordøstlige Atlanterhav. Den lever især af andre fisk, som den lurer på, mens den ligger skjult på bunden i en dybde af indtil 1.000 meter. Omkring Danmark er havtasken almindelig i Nordsøen, Skagerrak og en del af Kattegat.

Udseende

Havtasken bliver op til cirka 170 cm, men er normalt mindre end en meter lang. Hovedet udgør ca. halvdelen af dens kropslængde. Oversiden er sortagtigt marmoreret, mens bugen er hvidlig. Gabet er meget stort med to rækker sylespidse tænder i forskellig størrelse. Tænderne kan lægges ned og er omgivet af hudskeder. På hovedet findes tre meget lange pigstråler. Den forreste har et bevægeligt led ved grunden, så den kan bevæges i alle retninger, og for enden af denne pigstråle findes en hudfold. Ved overgangen mellem overside og bug sidder hele vejen rundt om fisken en bræmme af hudlapper, hvilket således udvisker havtaskens omrids. Huden er uden skæl. Brystfinnerne er armlignende og bruges til at kravle hen over bunden med. Havtasken anses af nogle som verdens grimmeste fisk.

LÆS OGSÅ:
Drømme-lange på 19,3 kg!

Har du lyst til at se hvor grådig at en havtaske kan være, så tag et kig på denne lille video fra akvariet i Bergen, hvor en stor havtaske konsumerer en velvoksen laks

Det er ikke for ingenting, at havtasken på norsk hedder Breiflabb

Levevis

Havtaksen æder fisk som knurhaner, fløjfisk, ålebrosmer, flynderfisk og små rokker, som den fanger, idet den ligger på lur på havbunden og lokker dem til ved at vifte med den forreste pigstråle. Generelt tager havtasken stort set alt, hvad den kan komme i nærheden af, hvilket også kan omfatte dykænder.

Om foråret gyder havtasken ca. 1 million æg i et sammenhængende bånd, hvor æggene ligger i et enkelt lag. Båndet er 8-10 meter langt og omkring 30 centimeter bredt. Det føres med strømmen, indtil æggene klækkes. Gydningen foregår på stor dybde dels på kontinentalskråningen vest for de Britiske Øer og dels i de norske fjorde eller på kontinentalsoklen. Havtasken er generelt udbredt fra Nordnorge og Island til Middelhavet.

Havtasken er en hidsig fætter – se video:

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.