Pelagisk predatorjagt - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Pelagisk predatorjagt

Pelagisk jigging er måske den mest adrenalinfremkaldende teknik af alle… Du finder en god fisk på ekkoloddet, kigger, holder vejret mens agnen listes mod fisken, ser fisken hæve sig mod agnen, tager agnen efterfulgt af fisken forsøger at hive stangen ud af dine hænder i en febrilsk kamp for friheden. Når kampen er ovre, et kort foto-knips, genudsætning, jubelbrøl og så starter det hele forfra. Nej… Pelagisk jigging er ikke godt for hjertet…..

Det første du får brug for, er en båd, en kajak eller en flydering eller lignende – og nogle dage jo mindre jo bedre, specielt når vandet er meget klart og solen skinner. Hele ideen med det pelagiske fiskeri efter gedde, sandart og aborre – er at placere sig lige over fisken og det sidste som du ønsker, er at skræmme fisken. Less is more – også i det pelagiske fiskeri.

En større båd kræver en større motor og somme tider kan den ekstra støj skræmme unødvendigt ligesom en større motor også skaber flere luftbobler, der forringer din transducers evne til at tegne dig et tydeligt ekkolodsbillede. I virkelig mange søer er en elmotor alt rigeligt for at navigere rundt – tænk over de lyde, som du laver – lige fra gearskifte på benzinmotoren eller larm når agnen sænkes i vandet.

GOING STEALTH er vejen til flere fisk.

Bruger du benzinmotor, så ved du at det kræver lidt øvelse at kombinere brugen af benzinmotor og elmotor, for benzineren er ideel til transport til fiskepladsen mens elpiskeren er fantastisk til afsøgningen i nærområdet, men idag er marineinstrumenterne så gode at du også snildt, kan spotte fisken under transportsejlads – og så skal elmotoren sænkes i vandet uden ståhej.

Vi gør gerne det at vi markerer fisken med et waypoint, for at sejle forbi og i god afstand få rigget om og vender tilbage til fisken i ninja-style.

 

LÆS OGSÅ:
Den helt rigtige stang til predator-fiskeriet

 

Så… det er sådan den basis-information, der er nødvendig for at komme på vandet og lede efter nogle fisk…. LEDE er kodeordet og normalvis gør vi det med en hastighed omkring 2,5-3 knob, som er 70-80% af elmotorens ydeevne. Lad dig ikke friste af at sænke farten for at liste en wobler eller gummidyr i vandet – du er ikke på tradionelt dørgefiskeri, og selvom dette til tider er den helt rigtige metode, så hold dig til planen. Søg for at finde.

Som du sikkert allerede, har gættet – så er ekkoloddet en essentiel del af det pelagiske fiskeri. Når du er på vandet, så leder du med øjnene stift rettet på instrumentet. Normalerweize søger vi med Sidescan eller Structurescan 3D, for at finde interessante spots eller fisk – og når fisken så er fundet, så slår vi over på tradionelt 2D eller Downscan.

gedde
Et godt ekkolodsbillede af 2 gedder, der er omgivet af en sky fødefisk
DSC08381
…Alt hvad du behøver til det pelagiske fiskeri samlet i eet billede

Waypoints – Waypoints og atter Waypoints

Selv om du føler dig sikker på at du ligger lige over fisken og den nok skal tage din agn, går det ikke altid som forventet. Lav rigeligt med punkter at vende retur på senere på dagen, hvis fisken ikke vil som du vil.

Hvad så… lille du?

All right… du er ikke på eksotisk jigfiskeri, hold gerne lidt igen med de vilde bevægelser for generelt er mindre bevægelser, det absolutte mest effektive. Jeg har set sandart løfte sig 5 meter fra bunden, så tro mig at de ved hvad der foregår indenfor området, selvom du ikke får den pelagiske jig til at slå flikflak. Det er en god ide at fiske over fisken og ikke under og når du først ser fisken, hæve sig mod din agn, så er det forbi den er interesseret – og så er det ofte et tålmodighedsspil: hvornår tager den agnen eller vender om på hælen – og mister du tålmodigheden undervejs og får præsenteret gummiet på en lidt for unaturlig vis. I sandhed et adrenalinpumpende øjeblik!!.

Grejet

Well… lad os tage et blik på grejerne. Ideelt set bruges en kort kraftfuld stang på 6-7 fods med en aktion der tillader et kort aftræk, der kan montere krogene solidt. Kastevægten vil ligge omkring 20-50g, hvilket giver alle muligheder for at jonglere med forskellige jighoved-belastninger alt efter dybde, vind og strøm.

Den korte stang-længde giver dig desuden mulighed for at fiske lige under båden/transduceren og skal parres med et passende hjul. Vores setup består af Quantums Detector 6.2 fods stang og et tilsvarende Quantum Smoke S3 hjul i størrelsen 2500.

DSC08354

Skærmbillede 2018-04-23 kl. 20.35.28

DSC05901
Quantums Smoke S3 monteret med 0,12 fletline er et glimrende hjul til det pelagiske fiskeri

Vi rigger vores agn, typisk på 20-30g jigheads, men i visse situationer kan der nøjes med 10g og i andre situationer vil du være nødsaget til at bruge helt op til 40-50g. Brug som tommelfinger-regel den mindst mulige vægt, som du overhovedet kan – ved pelagisk jigging har fisken ALLE muligheder for at nærstudere din agn og det er essentielt at bevægelsesmønsteret er så let og naturligt som muligt.

DSC08351
Q-Paddler er ganske fremragende endeagn til pelagisk fiskeri – her vist 12 og 15 cm, i farverne Pumpkinseed Chartreuse, Hotshad og forest Original Appleseed
DSC05718-2
En nem måde at holde styr på dine stingers, er at bruge en stingerbox – her er det Quantums Stinger Box, der kan erhverves for under en hundrede-mand. Shad er en Yolo Shad monteret på et str. 8/0, 12 g jighead og en twinex stinger

 

LÆS OGSÅ:
Welcome to the StrikeZONE!

 

 

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.