Tips til polering af båden - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Tips til polering af båden

Det er ved at være tid til at nogle både skal klargøres inden efteråret og vinteren kommer og det er en særdeles god ide at få det gjort inden de mørke og kolde dage dukker op. Poleringen af båden giver en effektiv beskyttelse og beskytter mod det hårde miljø og solens UV-stråler. Med udgangspunkt i Biltema’s plejeprodukter giver vi her sikre tips til at gøre arbejdet lettere og med et godkendt resultat.

biltema 1
Biltema har på en pædagogisk måde delt deres produkter op i “cleaning” og “Protection” og angivet det med farvekoderne gul og grøn

Husk at du får det bedste resultat ved polering af din båd, hvis det ikke foregår i direkte sol.

1.pngSørg for en god afvaskning af båden. Skyl først båden grundigt med rent vand og derefter vask den med en god bådshampoo. Vi har her anvendt Biltema’s bådshampoo, som vi har blandet op i en 10-liters spand i blandingsforhold 15:1, du kan dog anvende en kraftigere opløsning på 5-10 dele vand, hvis båden er meget beskidt. Brug en blød børste til at påføre shampoo-en, lad det virke nogle minutter uden at tørre op og bearbejd de beskidte områder med børsten, hvorefter der skylles med vand.

2.pngGlasfiberen renses først med Boat Cleaner, der er en silikonefri rengøringspolish. Den går i dybden og renser uden at slibe. Påfør med en klud og lad tørre, til overfladen fremstår mat og tør derefter af med en klud igen. Arbejd med mindre område ad gangen

3.png

Hvis din gelcoat er blevet gul, kan det være en god ide at give dette en opfriskning med Marine Rubbing, som er et meget let slibemiddel der renser ned i dybden, så glasfiberen fremstår hvid og fin. Til denne lette “slibning” anvender vi polermaskinen med en skumpude og ca. 800 omdr./min. Husk at trække polermaskinen på kryds når du polerer for at undgå poleringsrondeller. Hvis din båd fremstår med en pæn overflade, kan dette skridt springes over. Rubbing er iøvrigt fortrinligt, hvis der er steder på båden, hvor der er løbet rust ned af den hvide glasfiber eller hvis den er gulnet omkring vandlinjen.

biltema3
Marine Rubbing er et let slibemiddel der kan anvendes de steder hvor båden er hårdt angrebet og er fortrinlig til at polere rust eller andet væk fra overfladen

4.pngNår overfladen er ren og pæn skal den beskyttes med et lag voks. Der er flere forskellige muligheder og voksprodukter her, men fælles for alle er, at de lukker porerne ned til glasfiberen og sørger for, at den er beskyttet sæsonen igennnem. Arbejd med områder på ca. 1×1 meter og påfør voksen med en blød klud, hvor den arbejdes godt ned i overfladen. Lad derefter voksen tørre op til en grå hinde er synlig.

5.png

Nu skal der poleres og det er her det gode forarbejde bliver synligt – En polermaskine letter arbejdet helt enormt og giver et bedre resultat, da de mange roteringer af polerhovedet er svært at gøre ligeså godt med en håndpolering. Gå gerne henover området der skal poleres flere gange og sørg for at polerhætten hele tiden er ren og tør uden at klumper af voks sidder i denne. Pas på ikke at presse for hårdt mod glasfiberen og anvend ikke for høje omdrejninger på polermaskinen – vi bruger her 500-800 omdr./minut. Et godt tip er at have en ekstra polerhætte, da de også kan slides. Hvis du har mulighed for det så giv gerne båden to lag voks – det giver længere holdbarhed, men som hovedregel varer en voksbehandling ca. 5-6 måneder.

6.png

Når du har poleret glasfiberen, kan du kaste dig over andre områder på båden og søgelænder, badestiger og beslag af rustfri er et af dem. Selvom det er udført i rustfrit stål, kan det hårde miljø give overfladerust. Især omkring samlinger og svejsninger kan det forekomme og det er en god ide at få dette væk. Anvend Marine Metal-polish, der påføres med en bomuldsklud og på en let og god måde polerer det rustdannelserne væk og efterlader overfladen skinnende og præsentabel.

biltema 2
Husk også at give motoren en omgang voks, så er den beskyttet mod korrosion

Nogle få tips gør det let at vedligeholde det gode poleringsarbejde:

  1. Vask og skyl båden efter hvert brug. Gerne med bådshampoo og aldrig med “affedtende” rengøringsmidler som opvaskemiddel og lignende
  2. Anvender du båden til fiskeri, så er det vigtigt at få skyllet det af hurtigt inden det brænder fast – det samme gælder andre affaldsstoffer
  3. HUSK indersiden af båden når du polerer, den er ligeså udsat for slid
  4. Brug en tandbørste til at komme ind i hjørnerne omkring søgelænder m.m.
  5. Glem ikke motoren. Den er fremstillet af aluminium og lakken beskytter det så giv også den en tur med polerkluden

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.