Styrket tun-projekt nært forestående - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Styrket tun-projekt nært forestående

Der er næppe tvivl om at mærkningen af tun i de nordiske farvande, er et emne som optager mange og vi kan berette om at mærkningen af tun i Danmark begynder den 25. august samt at rammerne for mærkningen i markant grad er styrket siden indsatsen sidste år.

Vi har talt med DTU Aquas Kim Aarestrup, der sammen med Brian MacKenzie håndterer  tun-projektet, grundlagt gennem deres mangeårige erfaringer med tagging af bl.a. ål og havørreder over hele kloden og forberedelserne til den forestående mærkning af blåfinnet tun, er i fuld gang.

Igen i år bliver udgangspunktet fra Skagen og i modsætning til sidste år, hvor der var en dansk og en svensk kvote, så er der i år en kvote til Danmark og Norge, men pionerne fra DTU Aqua har klogt valgt at inddrage en række svenske både i opfyldelse af ønsket om få mærket op til 24 tun. De svenske både havde i 2017 stort succes og formåede at mærke størstedelen af tunfiskene fra sidste år.

pink lady
Svenske “PINK LADY” er blandt een af 20 svenske både, der sammen med knap 50 danske både skal hjælpe med at mærke tun fra den 25. august og 14 dage frem.
team bertan
Udover en velegnet båd og erfaring med fangst af tun, er eet af kriterierne for at være en del af mærkningsteamet at man har det rigtige grej til at fange tunfisk – her har Team Bertan oprustet med grej fra Fladen. Team Bertan er tidligere vindere af Trolling Master Bornholm (bedste båd) og består af Bernt Ove, Gustav og Erik Österplan (far og sønner) og kammeraten Tomas Borg.

Siden sidste års mærkningsprojekt, har DTU Aqua arbejdet intensivt arbejdet på at skaffe finansiering for at fortsætte mærkningsprojektet, og gennem en fremragende indsats er det lykkes at skaffe finansiering til at indkøbe andre og flere mærker, der både i antal men også i variation (andre data indsamles) kan sikre en yderligere informationsindsamling, der kan forme beslutningsgrundlaget for den fremtidige håndtering af tun i de danske farvande.

Det er essentielt at arbejdet ikke varetages gennem enkelte års mærkninger, men derimod gennem en kontinuerlig mærkning af tun hvert år og iflg. DTU Aqua vil de kæmpe til sidste blodsdråbe for at mærkningsarbejdet fortsættes i de kommende år. Et mærke, der sættes på tunfiskene koster i omegnen af 25.000 danske kroner, så det er ikke helt uden omkostninger at få de kære fisk mærket.

LÆS OGSÅ:
Hele 6 tun mærket idag

DTU Aqua udvider således mærkningen med “egne” mærker og de vil i sammenhæng med ICCAT mærkerne danne et grundlag for tuinfiskenes færden.  De forskellige mærker indsamler forskellige data og eksempelvis vil data fra ICCAT mærkerne først frigives efter 12 måneders virken hvilket afstedkommer at der endnu ikke er modtaget data fra sidste års mærkede fisk.

Omkostningerne er mange, men den største byggesten i hele projekt er alle småbådsfiskernes investering i timer på vandet mens mærkningen står på og gennem dialogen med Kim Aarestrup, støder vi gentagne gange på en stor taknemmelighed for netop denne indsats.

LÆS OGSÅ:
BREAKING NEWS! Se tunen på 286 kg blive fanget

Sådan kan DU hjælpe !

Hvis man har set tun springe eller svømme i overfladen, vil DTU Aqua meget gerne vide hvor og hvornår – og dette gerne bilagt billeder eller videoer.

kim.png

brian.png

Ønsker du yderligere information mærkningsprojektet så tag et nærmere kig på DTU Aquas hjemmeside

 

LÆS OGSÅ:
Det er ganske vist.. Svensk- og danskfangede tun - se fightvideo

 

 

 

 

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.