Styrket tun-projekt nært forestående
Der er næppe tvivl om at mærkningen af tun i de nordiske farvande, er et emne som optager mange og vi kan berette om at mærkningen af tun i Danmark begynder den 25. august samt at rammerne for mærkningen i markant grad er styrket siden indsatsen sidste år.
Vi har talt med DTU Aquas Kim Aarestrup, der sammen med Brian MacKenzie håndterer tun-projektet, grundlagt gennem deres mangeårige erfaringer med tagging af bl.a. ål og havørreder over hele kloden og forberedelserne til den forestående mærkning af blåfinnet tun, er i fuld gang.
Igen i år bliver udgangspunktet fra Skagen og i modsætning til sidste år, hvor der var en dansk og en svensk kvote, så er der i år en kvote til Danmark og Norge, men pionerne fra DTU Aqua har klogt valgt at inddrage en række svenske både i opfyldelse af ønsket om få mærket op til 24 tun. De svenske både havde i 2017 stort succes og formåede at mærke størstedelen af tunfiskene fra sidste år.


Siden sidste års mærkningsprojekt, har DTU Aqua arbejdet intensivt arbejdet på at skaffe finansiering for at fortsætte mærkningsprojektet, og gennem en fremragende indsats er det lykkes at skaffe finansiering til at indkøbe andre og flere mærker, der både i antal men også i variation (andre data indsamles) kan sikre en yderligere informationsindsamling, der kan forme beslutningsgrundlaget for den fremtidige håndtering af tun i de danske farvande.
Det er essentielt at arbejdet ikke varetages gennem enkelte års mærkninger, men derimod gennem en kontinuerlig mærkning af tun hvert år og iflg. DTU Aqua vil de kæmpe til sidste blodsdråbe for at mærkningsarbejdet fortsættes i de kommende år. Et mærke, der sættes på tunfiskene koster i omegnen af 25.000 danske kroner, så det er ikke helt uden omkostninger at få de kære fisk mærket.
DTU Aqua udvider således mærkningen med “egne” mærker og de vil i sammenhæng med ICCAT mærkerne danne et grundlag for tuinfiskenes færden. De forskellige mærker indsamler forskellige data og eksempelvis vil data fra ICCAT mærkerne først frigives efter 12 måneders virken hvilket afstedkommer at der endnu ikke er modtaget data fra sidste års mærkede fisk.
Omkostningerne er mange, men den største byggesten i hele projekt er alle småbådsfiskernes investering i timer på vandet mens mærkningen står på og gennem dialogen med Kim Aarestrup, støder vi gentagne gange på en stor taknemmelighed for netop denne indsats.
Sådan kan DU hjælpe !
Hvis man har set tun springe eller svømme i overfladen, vil DTU Aqua meget gerne vide hvor og hvornår – og dette gerne bilagt billeder eller videoer.
Ønsker du yderligere information mærkningsprojektet så tag et nærmere kig på DTU Aquas hjemmeside