Gode råd til sandart-fiskeriet - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Gode råd til sandart-fiskeriet

Har du stiftet bekendskab med sandarternes lunefulde adfærd, så ved du at sandartfiskeriet kan indeholde rigelige mængder af nulture og frustrationer. Uheldigvis hopper kapitalsandarterne ikke op i fangstnette af sig selv, så vi har stillet kyndige sandartfiskere et par logiske spørgsmål – læs med her og bliv (forhåbentligt) lidt klogere på sandartfiskeriet og forøg herigennem chancerne for fangster.

Er sandartfiskeriet bedst om natten?
Sandarterne har et udtalt godt syn og tæller i modsætning til ål og havkat til fisk, der jager med synet. Med deres store øjne kan de mærke og jage deres bytte selv i de mørkeste farvande – de er ikke supersprintere som gedderne, og vil over distancen monomont jage deres bytte. Sandarternes øje ser ud som glasøjne og når du oplyser dem i mørket med en lampe, brænder øjnene virkelig op. Generelt kan det siges, at sandarterne i klart vand flytter deres foderfaser ind i natten, da de undgår blænding af dagslyset. Hvis vandet er permanent uklart, har du gode chancer for at fange det selv om dagen.

 

LÆS OGSÅ:
Den helt rigtige stang til predator-fiskeriet

 

Kan sandarterne kun fanges på store dybder?
Absolut ikke. Sandart kan også fanges på lavt vand. Men selv i søer eller floder, der kun er 1 meter dybe, forekommer der sandart, og du kan fange dem der. Man bør da kun tilpasse sin agn til dybden af ​​vandet. Lave partier er oplagte at afsøge om natten eller på en overskyet dag. Bemærk a sandarten er lige som aborren følsom overfor en slags “dykkersyge” , der opstår, når sandarten fanges på dybt vand og hurtigt fightes til overfladen. I værste fald får sandarten udstående øjne, udspilet mave og i visse tilfælde bliver maven presset op i mundhulen. Der er samtidig risiko for, at der sker skade på de indre organer.

Årsagen er, at luften i svømmeblæren udvider sig, når fisken hurtigt tvinges fra dybt vand til overfladen. Sandart og aborre har lukkede svømmeblærer, der ikke tillader luften i blæren at undslippe til omgivelserne via tarmen. Hvis fisk med “dykkersyge” genudsættes, vil næsten alle efterfølgende dø. For at modvirke dette ses mange sandartfiskere “hoveddumper” sandart når den genudsættes.

Fanger man flere sandart på gummidyr?
Ja – fordi at de fleste fisker med jigs… Jigs er for mange det primære valg til sandartfiskeriet fordi at de er meget bundfaste og med afbalancerede jighoveder kan du effektivt nå til bunden. Mange oplever ganske fremragende fiskeri om natten med wobblere og andre vil på svære dage ty til fireball-fiskeriet, hvor en agnfisk agnes på det specielle fireball-hoved.

DSC_0370.jpg
Fireball jighoved på 21 g fra Fox – agnfisken kroges yderligt gennem munden og der monteres stingerkrog nederst.

Skal en stang til sandartfiskeriet have en blød action?
En blød stang med er ikke velegnet til sandartfiskeriet. Med den normale middelstørrelse af fangster kan man være fristet til at medbringe let grej, og det er for så vidt ganske fint hvis du blot sørger for at stangen har en hård action, for dette er nødvendigt for at styre jiggen og mærke de mindste vibrationer – og frem for alt at når hugget så falder, så kan du sætte krogen i sandartens jernhårde mund. Ret ofte vil sandarten faktisk kroges ikke i munden, men i den tynde hud i ganen.

Af stænger bruger vi Quantums Vapor Finesse eller Savage Gear Vertical Finesse – de har en hård aktion, er tilpas korte (6-7 fod) og er dejlig lette at stå med gennem dagen.

LÆS OGSÅ:
Slowhand... knæk sandart-koden

 

Har stålforfang en afskrækkende effekt?

Som beskrevet har sandart et ekstremt godt syn. Derfor er montering med fluorocarbon forfang ofte det bedre valg. Dette er meget diskret i vandet og bringer sædvanligvis flere hug og til sidst sandart på krogen.

For at fastgøre fluorocarbon forfanget til den tynde fletline, typisk 0,08 eller 0,1 millimeter kan du fastgøre den med en Albright knude.

DSC07035
En sandart har endnu en gang forelsket sig i et gummidyr

Hvornår er den bedste sæson?
Selv om man kan fange sandart gennem hele året, er fangsterne hyppigt om sommeren – det hænger bl.a. sammen med at mange søer indeholder masser af alger på dette tidspunkt af året, og dette skaber gode muligheder for dagsfiskeri.  Det er også lige efter gydningen i maj at fiskene er ret aktive – og juni-premieren er for masser sandfiskere eet af årets højdepunkter. Om efteråret har sandarten en tendens til at sep mere fast og vandre ikke så meget rundt som i sen sommeren. Når du til vinterhalvåret er natfiskeriet absolut bedst.

Vi begrænser selv fiskeriet i foråret for at give sandarterne mest muligt fred til en god og solid gydning.

Har du altid brug for en stinger, når du fisker efter zander?
Det afhænger af agnstørrelsen. Under 10 com behøver du ikke nødvendigvis en stinger. Alt derovre skal være udstyret med en stinger, normalvis størrelse 8, for sandarten er sine predatorgener til trods, til tider ganske forsigtigt og vil ofte blot nappe i bagkroppen på byttet. En diskret stingerkrog forøger dine fangstchancer ganske betragteligt.

 

LÆS OGSÅ:
Godt nyt til Predator-fiskere - nyt spændende grej-samarbejde !

 

Er agnstørrelsen vigtigt i sandartfiskeriet?
Ja… det er vigtigt at forsøge forskellige agnstørrelser, der fanges både sandart på gummidyr på 25 cm og agn helt ned til hundestejle-størrelse. Den typiske agn til sandart er 10-12 cm, men er sandarterne i humøret slår de på hvad der kommer i nærheden af dem.

LÆS OGSÅ:
Få en kæmpe fordel i sandart-fiskeriet!

Er død agn bedst til sandart?
En død agnfisk er generelt en god agn. Hvis du fisker i et vand hvor en del fiskekollegaer dagligt eller ugentligt pløjer vandet tyndt med jig, så er naturlig agn måske nøglen til succes. Kan desuden fiskes på en sekundær stang, hvis du vælger at fiske med jigs på den primære stang.

Hvad skal du ellers overveje, når du fisker sandart?
Ud over det hårde modhug er det vigtigt aldrig at have løs line når du har fisk på – i mange fiskesituationer er det en selvfølge men lige netop i sandartfiskeriet hvor dens mund er så benet, er det essentielt. Et særligt kritisk moment er lige før landingen, hvor sandart kan have en tendens at “ploppe” op gennem vandoverfladen, her kan der nemt opstå en løsere kontakt med fisken og det gælder her om at være på stikkerne for der kommer ofte en reaktion fra fisken, når den bryder overfladen eller ser båden

Er bunden afgørende?
Absolut! Sandart foretrækker sand og stenet jord. Mudrede områder undgår de normalt dem. Når du rammer et godt hotspot med hård bund, og jiggen kysser bunden, får du ligeledes nogle karakteristiske hårde bevægelser i liggen, der kan være hugudløsende. Når du er over en mudret bund, bliver jiggens bevægelser monotome og du bør skifte lokation.

Hvilken effekt har agnens gang på sandartfiskeriet?
Agnkontakt er alfa og omega i sandartfiskeriet. De der ikke kan føle deres bløde agn med stangen, kan ikke vide, hvornår den rammer jorden. Alternativt kan det ses på linjen, når agn har nået bunden. De fleste hug er normalt i jiggens synkende fase.

One thought on “Gode råd til sandart-fiskeriet

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.