AIS sender i båden – sådan gør du - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

AIS sender i båden – sådan gør du

Sådan virker AIS

AIS står for Automatic Identification System og giver mulighed for at skibe uanset størrelse kan se hinanden og at stationer på land også kan se hvor du befinder dig. Oplysninger der kan udveksles er for eksempel størrelse, kurs, position, og fart.

Større skibe på mere end 300 bruttotons skal altid udsende et AIS-signal og AIS-signalet klassificeres i en kategori A for disse både og B som er relevant for mindre både. Større både der sender i kategori A udsender signalet kraftigere og hyppigere end kategori B.

i-n6Q9gRp
AIS er en god sikkerhed i båden og det gør at du vil fremstå på andre skærme, der kan modtage AIS-signalerne. Her er det trollingbåde på vej ud i Østersøen, hvor der ofte fremkommer tåge.

SEND/MODTAG AIS – De fleste med en kortplotter og en VHF (med indbygget AIS modtager) ombord kan modtage AIS, da signalet kan modtages via bådens VHF-antenne, men hvis du skal udsende et AIS-signal kræves der en separat elektronikboks til dette, samt et MMSI-nummer, der er unikt for din egen båd. Normalt er det ganske let at modtage og se AIS-signalet på sin egen kortplotter når blot VHF og denne er sammenkoblet via NMEA 2000 så denne artikel omhandler et setup, hvor man udsender AIS-signalet og derved bliver synlig for alle andre skibe, der kan modtage AIS-signaler.

Vi har i vores båd valgt at have en separat antenne til udsendelse af signalet, men det er også muligt at montere en splitter, hvor AIS deler VHF-ens antenne med denne, men dette går dog ud over signalets styrke at det deles.

Søg om MMSI nummer (kaldesignal) – Der er en rigtig fin vejledning på Søfartsstyrelsens hjemmeside som du finder her  Du vælger om du skal oprette nyt kaldesignal eller ændre et eksisterende.

LÆS OGSÅ:
Det siges at 90% af fiskene findes i 10% af vandet - hvor fisker du?

Du ansøger direkte ved at logge på med dit NemId og betaler gebyret med dit betalingskort som er 720,-. Dit MMSI-nummer tilsendes derefter og vi modtager det i E-Boks dagen efter, hvilket er fint.

AIS enheden Camino 108 eller 108W 


AIS-enheden består af flere dele og den fås med og uden Wireless forbindelse, hvor forskellen ses på den lille antenne. Med i æsken er desuden en GPS-enhed, strømkabel og USB-kabel til computer.

Skærmbillede 2018-05-27 kl. 17.49.20.png

Skærmbillede 2018-06-05 kl. 10.19.51
Tilslutningen til PC giver mulighed for programmering af MMSI-nummer og se status på enheden uden tilslutning i båden. HUSK du kan kun taste dit MMSI-nummer een gang og det kan ikke ændres efterfølgende

Wireless-modulet på Camino 108W giver mulighed for at tilkoble telefon, tablet eller computer til AIS-modulet. Man tilslutter sig som til ethvert andet netværk, downloader app-en og indtaster den kode der er i manualen. Specielt smart er radar-view (midterste billede) der viser afstand til de nærmeste både.

Camino 108 er kompatibel med så at sige alle kortplottere på markedet og den letteste tilkobling foregår via NMEA 2000 netværket. Husk at du skal anvende et NMEA kabel og T-stykke

Vær opmærksom på antenneplaceringen og afstanden til andre antenner. I manualen står der at afstanden gerne skal være mere end 183 cm mellem disse

Test – når man tester enheden efter endt montage så hav lidt tålmodighed, da der kan gå lidt tid den første gang GPS-enheden er tilsluttet. Hvis GPS-enheden ikke finder signal indenfor 30 minutter melder den en fejl, som fint indikeres via status-dioderne.

AIS01
På kortplotteren (her Lowrance HDS Carbon) kan du se vigtige informationer om fartøjet så som kurs og størrelse. (Længde- og breddegrad er slettet på dette billede og båden ligger stille)

Dette har vi brugt til vores setup

AIS sender Camino 108W med Wireless fra Alltekmarine

Antenne GlomEasy med FME forbindelse (FME=stik i stedet for at lodde) 11.4094

Antennebeslag til pulpit 11.4270

Adapter fra antenne til 1″ beslag 11.4060

LÆS OGSÅ:
Tag hunden med ud at sejle - sådan gør du

6 meter kabel med FME-stik 11.4426

VHF-stik PL259 til FME hunstik 11.4645

NMEA 2000 kabel 2 meter 10.6749

NMEA T-stykke 10.6752

Alle varenumre er fra Palby Marine 

AIS2.png

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.