Softbaits Ad libitum – en guide til gummidyr
Her på Smaabaadsnyt har vi igennem de seneste uger haft fokus på det opsøgende fiskeri efter gedderne og i overgangen til de forestående måneder indstiller vi artikel-luppen på de mange forskellige softbaits.
Vi har mødt Nils Ottzen, som allerede for mange års siden sammen med kammeraten Jacob Bonde Schougaard, blev inspireret af de mange amerikanske varianter af gummi, der blev benyttet til det prestigefyldte bassfiskeri overthere.
Udover at bedrive softbait-fiskeriet på den ugentlige fridag fra Jan & Bo i Hillerød, kender mange af jer måske Nils og Jacob fra den hurtigt voksende Softbait-gruppe på facebook eller fra Jacobs stærke og specialiserede softbait-webshop jaxx.dk

I det lune og hyggelige sommerhus, hvor vi møder Nils, drister vi os til at spørge hvilken gummiagn, der er favoritten. I forventningen om at der så ville blive spillet et simpelt svar retur, bliver vi langsomt overraskede – 20 minutter senere, ser vi os selv tilbagelænede i stolene, halvvejs igennem et Ph.d. lignende foredrag om forskelligheder mellem tubes, worms, stickbaits, twisters, grubs og en række andre eksotiske klingende gummidyr.
Her halvvejs opstår en bevisthed om hvad softbait-passion er – det er grejbox efter grejbox fyldt med gummi – ikke bare een i hver farve, men MANGE i samme farve, for hvad gør man som softbait-entusiast når favorit-gummiet netop denne dag, skal kunne rigges på 4 forskellige jighoveder og med forskellig vægt….. Nede i grejbox #12 ser vi tilfældigt en shad, der er pyntet op med 2 borede huller midtskibs og et i halen – og da forklaringen klinger henover bordet, at det er for at netop denne custom-shad udløser mindre luftbobler, der på de svære dage, gør forskel og udløser det afgørende hug – her er det at filmen Rainman toner frem for mine øjne, for ikke bare skal der holdes styr på en 10-12 forskellige typer Softbaits fra en 6-8 forskellige brands men hver agn har sin egen plads. Nils ved hvor hver softbait bor..

Nils giver et par hurtige cowboy-tricks som vi hurtigt tager til os:
Shad, tubes og grubs er Searchbaits til “Powerfiskeriet” – dvs. det er fiskeriet hvor du på strukturel vis søger efter fisken. Mange kender teknikkerne fra eksempelvis havørredfiskeriet fra kysten, nemlig kast struktureret med en 5-10 grader mellem kastene, formindsk indspinningshastighed for at afsøge hele vandsøjlen.
Worms, craw og Creature Baits når fiskene er fundet. Typisk afdæmpede bevægelser
Pintails og andet finesse guf er når de 2 ovenstående kategorier ikke får fiskene i hugget og Twin tails er næsten kun når Nils vertical fisker.

Nils er kompromisløs i alt hvad har med gummi-fiskeriet at gøre – her har et toptunet Texas-rig selskab af en ekstravagant Bulldawg stang samt det ekstraordinære (og prisbelønnede) Abu Garcia Revo LTX

Selv i havfiskeriet efter eksempelvis torsk på Øresund, er Softbaits Nils´ foretrukne våben