Båden synker ! …vi springer i redningsflåden
Dette er nok den besked de færreste ønsker at ringe om eller fremsende på sin VHF. Uanset en god redningsvest og/eller tørdragt er der ingen der ønsker et længerevarende ophold i vandet
På Smaabaadsnyt har vi besluttet os for at afprøve, hvad der egentlig sker hvis man er så uheldig at man skal springe over i en redningsflåde fra sin småbåd og vi har haft lejlighed til at teste en 6 personers Arimar redningsflåde fra den Italienske MedSpa, der er en af Europa’s store producenter.

Denne artikel er ikke en test eller anbefaling til hvordan man skal agere, hvis sådanne situationer skulle opstå – dertil henviser vi til Søfartsstyrelsens vejledninger eller i de hele taget til leverandørernes anvisninger på de pågældende produkter – men et eksempel på, hvordan vi oplevede manøvren med at anvende en redningsflåde.
ORIENTERING JRCC – Før opblæsningen af redningsflåden måtte vi sikre os at der ikke pludselig og meget uheldigt hang en redningshelikopter over hovedet på os – derfor orienterede vi Joint Rescue Coordination Centre der koordinerer søredningsaktioner med sted og tidspunkt for vores afprøvning.

AFPRØVNING – Vi lægger den ene båd for anker og udlægger redningsflåden agter for denne. Redningsflåden der er i en taske tager kun få minutter at binde stroppen fast til båden og lægge ud i vandet. Med et fast træk i snoren til flåden blæser den sig op og lægger sig qua ballasttankene som den skal i vandet og vi kan trække den nærmere båden og let hoppe over i denne. Vindforholdene er rolige og vi har bevidst valgt et tidspunkt meget tidligt om morgen for at der var så få både på vandet, der måske kunne tro at der var fare på færde.
Se videoen herunder hvordan afprøvningen gik
ADGANG FRA VANDET – Flere har fortalt os at adgangen fra vandet og op i flåden kan være en udfordring og skulle især være det med en oppustet redningsvest. Jeg ifører mig tørdragten og springer i vandet med redningsvesten pustet op og svømmer det korte stykke hen til flåden. Ved kanten af flåden tager jeg fat i den indvendige “rebstige” og trækker mig forlæns op og syntes egentlig det går forbavsende let !
TRYGHED – Når man sidder i flåden under tag, er det som at være i et telt og den medfølgende sikkerhedspakke giver altsammen en god tryghed, som vil være vigtig i en alvorlig og tilspidset situation. Et automatisk lys i toppen af flåden blinker og inde i flåden er der også et diodelys der kan lyse op under mørke forhold.
Som så mange andre sikkerheds-elementer er det rart at have afprøvet tingene og det gælder så sandelig også redningsflåden og det er helt sikkert at en anskaffelse er i tankerne, ikke mindst til vinterens sejladser