Når en knude fanger fisk - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Når en knude fanger fisk

For små 10 år siden lå vi på Furesøen og natfiskede efter sandart, det var længe før at softbait-bølgen rigtigt rullede ind over os. Opskriften var skaller, flådfisket på Furesøens høje tårne, der majestætisk og pludseligt på hotspotsene hævede sig fra de dybe partier.

Denne nat riggede vi bottom bouncere til og forsøgte på den måde at afdække bundfiskeriet på grundig vis – det gav ingen sandart men til gengæld en række flotte knuder, hvoraf een af dem var i nærheden af den danske rekord på 4.025 kg, også taget en juli-dag af Anders Boes Hansen, tilbage i 2007.

Sammenkoblingen af de nataktive bundfisk og de omkringlevende gedder er ligetil og det har været givet i mange år at mangt en knude er landet i maven på en glubsk gedde, ikke bare i Furesøen, men et utal af steder. Knuden tåler brakvand og den findes i et rimeligt antal omkring Gudenå-systemet, I Skjern Å og Ribe Å men altså også i stort antal i Østersøens brakke vand. Giv det en tanke hvis du kommer forbi Stege Nor….

De dygtige udviklere fra Savage Gear lancerede i 2016 denne fantastiske knude-imitation, der snildt kan trolles eller kastefiskes. Nå ja… den store knude på 50 cm og 400 gram høvler du ikke lige tværs over søen… hertil er den “lille” på 25 cm og 75gram eller mellemstørrelsen på 36 cm og 216 gram noget mere velegnet.

DSC04069
50 cm velproportioneret gummi i farven Purple Haze, klar til isætning

Never Change a Winning Team: Oprindelsen er den efterhånden velkendte 3D skanning af en naturlig model og Line Thru systemet, så er basis på plads. Nyt er mere de uhyrlige detaljer, rasleperler i halen og de blafrende bugfinner.

LÆS OGSÅ:
Oplagt til de kolde måneder: Fisk efter gedder med død agn

Er du familær med Savage Gears andre geddeagn, vil du bemærke at sinkrate er Fast Sink (FS) som standard og du skal være lidt vaks ved havelågen, og have lidt fart i båden eller hurtigere indspinning ved lave partier på søen. Til gengæld kan du udnytte dette til at affiske hele vandsøjlen. Er du i båd og er velsignet med et godt instrument, prøv da at variere dine hastighed i 10-20 sekunders intervaller i spektret 0,8 knob til 1,6 knob.

Garnér med 2-3 sideplanere i både styrbord og bagbord side – så dækker du pludseligt 60 meter vand i hele vandsøjlen… det kræver lidt øvelse at styre og du kan med fordel navigere efter et opdateret dybdekort (læs bl.a. denne artikel om hvordan du får et sådant helt gratis).

Vi har lånt et par knuder fra een af landets største forhandlere af Savage Gear – Effektlageret, hvorfra mange nok kender Mikkel Matzen som værende en fremragende gedde- og sandartfisker.

DSC02907
En 3 kilos gedde på vej til genudsætning, fisken huggede på en 25cm 3d Burbot i Golden Albino. Bemærk dybdekortets røde farver der er afstemt efter hvor dybt at agnen går
3dburbot
Vi er vilde med farven Golden Albino, som rummer masser af spræl til sensommerens til tider algetunge søer

Kameraet følger en 3d Burbot, fisket ved 1.3 knob, den kræver ikke altid så meget fart og er ganske glimrende helt ned til 0.6 knob qua den livlige hale med raslekugler, men sørg altid for at afstemme dine dybder – den går DYBT!

 

BAM! Mads Grosell viser knuderne frem

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.