“Smart” opladning af bådens batterier - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

“Smart” opladning af bådens batterier

Hvordan sikrer man sig at batterierne i båden altid er ladet helt op under forårets sejlture eller vedligeholdt i de måneder, hvor båden måske ikke anvendes så meget. Vi har set nærmere på to modeller fra Victron Energy, der begge har Blue Smart teknologi og kan kobles op på en smartphone. Læs også om deres smarte overvågningssystem der leveres i et praktisk kit.

Skærmbillede 2018-03-27 kl. 15.01.03
NEM PLACERING – Den fastmonterede oplader er let at placere, hvor man måtte ønske det og da den er fuldstændig vandtæt (IP67) og indkapslet i et trygt alu-chassis, føler vi os ikke begrænset til at placere den et bestemt sted.

INTELLIGENT OPLADNING – Victron anvender en såkaldt syvtrins-opladningsalgoritme der udnytter batteriet optimalt. Opladeren forsyner batteriet med den nødvendige strøm, vedligeholder dets sundhedstilstand, sikrer en bedre ydelse – og deraf en længere levetid.

Blue Smart batterioplader forsøger også at oplade et dybe-afladet batteri ved at tvangstilføre lav strøm. Derefter genoptages normal opladning, så snart der er opbygget tilstrækkelig spænding over batteriterminalerne.

Blue Smart batteriopladerne er vandtæt og forsynet med indbygget Bluetooth, og status af opladeren og batteriet kan derfor kontrolleres fra en smartphone, tablet eller laptop. Alle opladerens indstillinger kan konfigureres ved hjælp af VictronConnect-appen. Bluetooth-teknologien i opladere er ny for os og vi må sige, at det er en vældig rar og god funktion at have på sin oplader og det giver lette muligheder for at programmere opladeren eller ændre indstillinger.

Skærmbillede 2018-03-27 kl. 15.37.23
Her et udsnit fra menuerne der kan tilgås via din smartphone til begge modeller – en vældig smart ting hvis f.eks. skal oplade forskellige batterityper

12V modellerne til fast montering findes i 7A, 13A, 17A og 25A og der er flere tilgængelige i 24V-udgaver også.

Den mindre model er klassificeret som vandtæt i klasse IP65 og findes i 5A, 7A, 10A og 15A modeller.

Skærmbillede 2018-03-27 kl. 17.42.43.png

BATTERIMONITORERING – fra Victron Energy (BMV 700 serien) tilbyder ultimativ kontrol i båden og fra kontrolpanelet, kan du få et godt overblik over din opladning og tilstand i båden, blandt er der mulighed for:

LÆS OGSÅ:
Vælg det rigtige anker

– hvor lang ladetid der resterer med den nuværende afladningsstrøm

– programmerbar visuel og audio-alarm

– bluetoothforbindelse til mobil

– batterispænding, strøm, forbrugte amperetimer og ladetilstand

– ladehistorik

Overvågningssytemet udmærker sig tillige ved at have et meget lille egetforbrug af strøm  på bare 4mA og en særdeles præcis strømmåling med en præcision på 0,01 A.

 

 

 

Skærmbillede 2018-03-27 kl. 15.55.32
Victron batterimonitorering kommer i et færdigt kit med kabler, strøm-shunt og ur med mulighed for to forskellige monteringer

KVALITET – vi får hurtigt en følelse af at det er kvalitet for pengene i disse produkter og Victron Energy lover da også 5 års fabriksgaranti, hvilket er en god tryghed

Victron Energy har et kæmpe udvalg i opladere i flere størrelser og batteri-overvågning. du kan se mere om dem her og se deres forhandlere i Danmark her 

Skærmbillede 2018-03-27 kl. 18.05.53.png

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.