Vi tester tørdragt #2 – Kokotat Supernova Angler - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Vi tester tørdragt #2 – Kokotat Supernova Angler

En tør-dragt holder dig modsat en flyde-dragt tør, hvis du falder i vandet. Flydedragten holder dig flydende, men på grund af vandets lave temperatur og det faktum at dragten ikke er tæt og der derved flyder vand ind, vil dine muskler gå i krampe og du vil indenfor et stykke tid ikke være i stand til at bevæge dig. Hvor lang tid der går afhænger af vandets temperatur og din påklædning under dragten. Ved almindelig vindtæt påklædning i 10 grader koldt vand er du sandsynligvis bevidstløs efter 2 timer og død efter 4 timer i vandet. Er du derimod iført en tørdragt med termoundertøj er din overlevelsestid forlænget BETRAGTELIGT – nemlig til 20 timer eller mere.

HUSK en tørdragt skal altid anvendes sammen med en redningsvest !

kulde.png

Skema: Søsportens Sikkerhedsråd

Kokatat beliggende i Californien, er specialiseret i kajakudstyr og har et særdeles godt renomme for at fremstille kvalitetsbeklædning og andet tilpasset det våde miljø. Derfor var det også helt naturligt for os at teste deres SuperNova Angler tørdragt, da den er fremstillet specielt med fiskeri for øje

DSC05211

Vi har haft en særdeles god dialog med den danske importør Kajakkæden, der har givet os kyndig vejledning i valg af model til testen. Dragten er en Semi-Dry model der ikke har  en latexkrave i halsen, men derimod en justerbar neoprenkrave. Vi bliver lovet at der højst kommer en lille smule vand ind der er uden betydning – dette skulle selvfølgelig testes ! Se videoen længere nede.

KOMFORT – Man tager dragten på forfra, ved at åbne den skråtstillede lynlås der går fra højre skulder og ned. Der er en god plads i dragten og den understøtter en god bevægelighed

MANCHETTER/KRAVE – Hvis du hører til typen der får klaustrofobi eller under ingen omstændigheder kan forliges med en latex-krave, der sidder stramt om halsen er det denne type dragt du skal vælge !! Halskraven er lavet af neopren, der strammes med en snørelukke bagtil og derved lukker til omkring halsen. Latex-manchetter ved og desuden velcrojustering ved håndled.

LÆS OGSÅ:
Brandslukning og sikkerhed ombord
DSC05216
Halskraven i neopren lukkes ved en snøreluk bagtil og er mere komfortabel end en latexkrave

MATERIALE – Kokatat’s eget materiale Hydrus 3.0 med 330D Hydrus Tough-forstærkninger på ben, knæ, foran, bagpå og på albuerne. Stoffet virker blødt og smidigt og man får fornemmelsen af en god og slidstærk stofkvalitet.

koka1

KVALITET – syninger fremstår perfekte på dragten og er tapede på bagsiden. Alle dragterne er 100% individuelt testet, inden de forlader fabrikken. Man fylder simpelthen dragten med vand og tester den under tryk før den forlader fabrikken  – hver gang !

STØRRELSE – Jeg er er 184 cm høj og vejer ca 85 kg. Dragten passer mig fint med ski-undertøj, fleece-dragt og en ekstra uldtrøje indenunder. Husk at det er vigtigt med et tykt isolerende lag indenunder dragten, for at du holder varmen i det kolde vand. Derfor vil det også være vores klare anbefaling at man opsøger en fysisk butik for at afprøve sin dragt og få råd og vejledning før køb. Omkring livet er der en snor til at stramme dragten til.

LYNLÅS – går skråt ned fra højre skulder og på tværs af maven. Lynlåsen er af mærket TIZIP, et tysk fabrikat som vi ved vores research finder på flere forskellige fabrikater af tørdragter. Som et ekstra plus er der lille lynlås i skridtet, så man undgår at skulle tage dragten af når den slags ting skal klares. Med dragten leveres special silikone til smøring af lynlåsen i enderne, så den slutter helt tæt og nemmere lukkes op/i

AFPRØVNING – foregår i 5 grader koldt vand i Nyborg Marina. Vi springer i vandet iført en selvoppustelig redningsvest og iført isolerende underlag som beskrevet ovenfor og med en neoprenhue og handsker. For især at teste halskraven, tager vi også springet i det iskolde vand uden redningsvest for pågå den måde at få hovedet endnu længere under vandet og under større tryk. Vi mærker at en lille smule vand kommer ind ved halskraven – men det er absolut uden betydning og det er helt sikkert vores holdning at man ikke skal fravælge dragten på grund af dette. Dragten føles let at bevæge sig i og der er ingenting der hæmmer vores bevægelser under svømmetag.

LÆS OGSÅ:
Siddekomfort i båden

Denne afprøvning skal på ingen måde sammenlignes med standardiserede eller  professionelle test under tryk og langvarige ophold under ekstreme forhold, men det kan give et fingerpeg om komfort og hvad du som køber skal se efter ved anskaffelse af en dragt.

PRIS – Dragten har en vejledende udsalgspris på kr. 5.999,-

Kajakkæden er importør og kan henvise til en specialuddannet forhandler, så du får en grundig vejledning inden dit køb – se mere på www.kajakkaeden.dk

koka2

 

1200px-GoPro_logo.svg

One thought on “Vi tester tørdragt #2 – Kokotat Supernova Angler

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.