Et godt øje til pigvar - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Et godt øje til pigvar

Pigvarfiskeriet er mere populært end nogensinde – mange forsøger at opsøge den magiske og hamrende velsmagende fladfisk og tiden er netop den helt rigtige.
Mange drager til vestkysten for at bedrive kastefiskeriet, andre opsøger de hårde pletter i de indre danske farvande – men der er faktisk en tredje og særdeles effektiv metode, nemlig at benytte sig af vandkikkert. Vandkikkert har bl.a. været benyttet blandt vore svenske fiskekammerater igennem de sidste 10 år og udover at du er meget opsøgende i dit fiskeri, så er det decideret adrenalin-frembringende at se spækbrædtet på 1-3 meters dybde og aktivere sin lille jig direkte foran fisken….
abe94c_d09e91ba91eb4790803804f5a4138038-mv2
Vandkikkerter finder du i mange af de kendte grejwebshops eller hos marineforhandlere.
Pigvaren er ikke hvem som helst og den gennemførte camouflage fordrer at du træner øjet til at få øje på fisken – et godt fif er at forsøge at genkende hovedform og øje på fisken. Vi ved fortsat ikke så meget om hvordan hvarrerne flytter sig, men vi ved dog at de her i maj måned kommer tæt på kysten og stoler på sin evne til at camouflere sig og gå i et med omgivelserne – det er f.eks. ikke ukendt at kystfiskere på vestkysten fortæller om at de på bogstaveligste vis træder på hvarrerne i det lave vand.

Når fisken er fundet, vil almindelig vertical jigging teknik være den metode, der trigger pigvaren – små æggende bevægelser tilpasset med små pauser, eventuelt tilføjet en 2 sekunders landing på bunden. Det er ofte her at pigvarren uimodståelig kobler kædeled ud, skaber et undertryk og suger din jig til sig.
abe94c_475dea21c6944ca795e2dfe5561d83b1-mv2
Nogle af eksperterne på dette område er det svenske Team Navia – tag et kik på deres facebook eller Instagram.

Øvelse gør mester – det er IKKE nemt at styre båden, tage højde for bølger, vind og øvrige faktorer – men belønningen er værd at vente på. Rammer du først en hvar, er der som regel flere – mange UV-jægere beretter om en koncentration af individer på et mindre område og “flokken” kan sagtens andrage 15-20 stk….Er I 2 i båden, så bliver det lidt nemmere da den ene styrer og den anden leder – har du tilgang til frontmonteret elmotor – ja så har du yderligere en fordel.

Hvor fiskes der?
Pigvar-bestanden er nok større end vi tror qua at vi er mange der historisk har fanget få… men de findes adskillige steder både i Øresund, Langelandsbæltet, Lillebælt, Storebælt .. og så naturligvis vestkysten. Du skal lede efter steder med hård, gruset bund og gerne masser af strøm.
Her er en lille appetizer hvordan der ledes efter fisk – det er Jonas Nordigårds som mange kender fra edgeflyfishing.com

abe94c_f46ad8f23f0e4783988ee62eb53dd5a2~mv2.png
 

Hvad fiskes der med?
Grejet er let, 7-8 fod, 0,16 fletline og monofilt forfang omkring 0,35-0,40. Endeagn er et almindelig jighoved 15-50g og af gummidyr benyttes småfisk/tobis imitationer.
Vi har gode erfaringer med eksempelvis Storms Ultra Shad Light, der kommer med 1 hoved og 2 kroppe eller Storms So-Run Makan MInnow.

LÆS OGSÅ:
Freddis "cowboy-tricks” til 40-meteren

abe94c_4e7118e098dc4c878dde9c43f397732c-mv2

 

One thought on “Et godt øje til pigvar

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.