Kasteplatform til jolle – gå i gang! - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Kasteplatform til jolle – gå i gang!

En kasteplatform til jolle behøver hverken at koste spidsen af en jetjager, tage lang tid eller være særlig kompliceret at lave. Vi har stillet skarpt på et simpelt båd-projekt med et kæmpe udbytte.
 
 
Derfor skal du have en kasteplatform
I USA, Sverige og mange andre lande – er kastefiskeriet særdeles udbredt enten i jagten på den amerikanske bass eller i jerkbaitfiskeriet efter den svenske gedde. Platformen giver gode muligheder for at stuve kastestængerne horisontalt af vejen, så der er fri mulighed for svinge endeagen rundt 360 grader, derudover vil du komme i vejret, hvilket vil give bedre udsyn og bedre kast. På den kreative side vil kasteplatformen give nogle kvadratmeter “fri leg” til indretning af montering af marine-elektronik, stuverum eller agnfisk-rum.
Flere og flere både erhverves med kasteplatform etableret eller som option – f.eks. er den nye Ryds 438 BF – læs anmeldelsen her

Der findes i overflod af projekter, som kan tjene til inspiration – http://www.bombayfly.dk/artikler/item/760-byg-din-egen-fiskemaskine eller den svenske facebook-gruppe “Din Fiskebåt”. Bevar optimisme selvom du lander ved et projekt, hvor en anden har brugt 2 år på det og hvor der er etableret læderstue, grillhjørne eller indbygget diskotek-lys – det behøver ikke at svæve til vejrs, tag projektet nedefra og etabler det nødvendige – så kan det udbygges over tid.
Lav en plan
Uanset om du vælger at go ALL-IN eller blot bygge en dækplade at stå på – så brug en ½ time på at lave en god plan. Mål din båd op og vær opmærksom på de valgte materialers fordele og ulemper.
 
Kom så igang !
Har du tofter i båden, som hovedpladen kan støtte på, så er det ligetil. Find midterlinje og lav målinger for hver 15 cm frem imod spids – er din båd meget buet, så brug dine mål til at lave en pap-skabelon, der overføres til dit plademateriale.
Har du ikke tofter, så skal der bygge et skelet. Mange bruger træ som materiale, da det er supernemt at arbejde i – ulempen er at træet forgår, men afvej hvad der passer til dig. Kan du arbejde i glasfiber, er det en mulighed – eller er du ferm med en nedstryger og vil give den lidt ekstra, så kan du bygge skelettet i en aluminiumsprofiler.

LÆS OGSÅ:
Vinterklargøring af påhængsmotoren
For vores eget vedkommende, så var det vigtigste at holde vægten så lav som muligt, da vores jolle skal være så fleksibel som mulig, eksempelvis skubbes nedover en strand for isætning samt ikke være for tung fortil (har både frontmonteret elmotor og 2x batterier i fronten).
 
Vores dækplade blev vurderet bedst opbygget i 2 cm støbeplade, som er en vandfast krydsfinerplade og kendes fra trailere. Materialet er nemt at arbejde i, er hårdfør over for vand og er ganske stabilt materialet – pas dog på tykkelsen og vægt. De tykkere plader vejer godt til og i vores tilfælde, var det netop hvad vi ville undgå – så hellere etablere en let understøtning. Vores Quicksilver 450SF kræver at pladen skæres i smig, og det dette nemt ved at bruge en stiksav med indstillelig fod.
 
Kasteplatformen set oppefra
 
Understøtning af flanker
 
Fortil er monteret rustfri beslag og kabelgennemføring
 
Inddelingen af dækket skal ske på et utal af måder, for vores vedkommende havde vi et forholdsvist simpelt behov, nemlig een større luge, så håndtering af batterier og ting “under dæk” kunne ske gnidningsfrit. Andre har andre behov f.eks. agnfisk-beholder, mindre luger osv. Ledningsgennemføring sker ved en manchet. Vi understøttede lugen på flankerne så den blev stabil.
 
 
Da kasteplatform skal kunne afmonteres, er den holdt på plads med kraftige gummi-stropper
 
 
Skal der opbygges et stativ, kan det gøres i lægter som anvist på billedet til venstre.
(billedet er bombayfly.dks artikel).
 
 
 
Beklædning af pladen
Det er en kunst i sig selv at finde et givtigt materiale – langt de fleste bruger gulvtæppe, men alt efter formål kan der også males med maling iblandet sand eller bruges en decideret dørkplade. Bruges der gulvtæppe, så vælg terrassetæppe med drænknopper som vil lede vandet væk.
Gulvtæpper findes i mange byggemarkedet såsom Silvan, Bauhaus m.fl. Den pæneste afslutning får du ved at bukke tæppet om og hæfte det på bagsiden. Får du brug for at lime eller fuge det fast, så sørg for at fugerne ligger på langs, med den retning vandet naturligt vil kunne løbe af. Ligger de på tværs, vil vandet kunne hobe sig op og forlænge tørretiden på tæppet.

LÆS OGSÅ:
SUP Board - sådan kommer du sikkert igang
Platformen er et oplagt hvilested, hvis man har været lidt for tidligt oppe…..
 

One thought on “Kasteplatform til jolle – gå i gang!

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.