Totalscan, HDI, SS3D – WHAT? - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Totalscan, HDI, SS3D – WHAT?

I 2016 introducerede Simrad og Lowrance deres “All-in-One”-tranducer, TotalScan – og der er mange som er interesseret i at vide hvad denne nye transducer egentligt kan – i denne artikel bringer vi de tekniske forskelle og ikke mindst hvad betyder det i praksis.
 
 
Inspirationen i denne artikel er fundet hos Team Colibri hvor du kan læse artiklen i sin fulde version (engelsk).
 
 
Teknikken
Vores fokus er på skannende ekkolodder – dvs. de bruger høje frekvenser og smalle sonarkegler til at producere et foto-lignende billede af hvad der er under overfladen.
Disse opdeles typisk i 2 kategorier, nemlig DownScan hvor ekkoloddet kigger direkte ned og SideScan, hvor ekkoloddet kigger til begge sider af båden. Hos Lowrance og Simrad er begge benævnt under betegnelsen StructureScan.
 
For at få den rigtige opfattelse af forskellene, kan du med fordel sammenligne med det normale ekkolodsbillede – kaldet 2D. Hvor 2D-keglen er perfekt rund, er downscan-keglen mere oval og da frekvensen samtidigt stiger, vil det gengivne ekkolodsbillede blive både mere detaljeret og også anderledes.
Her kan du se et klassisk 2D-billede og et Downscan-billede
 
På billedet er gengivet en mindre klynge agn-fisk, det er det som typisk betegnes som en agnfisk-kugle – dvs. en mængde mindre individer, hvor det er yderst vanskeligt at adskille fiskene fra hinanden. I Downscan-billedet kan du se targets tydeligere og specifikt et enkeltindivid indrammet i den mørke cirkel. Fiskene er ej heller gengivet som “buer” men mere som lyse prikker.
 
 
 
SideScan
SideScan kigger både ned men i særdeleshed mere til siden – på dette billede ser du forskellen imellem 2D og SideScan.
På det klassiske billede ser vi enkelte fisk, men grundet den store spredningsvinkel på SideScan ser vi agnskyer på begge sider af båden (grønne cirkler) og endda en enkelt større fisk.
 
Den midterste hvide linje gengiver sejlretningen og fremkommer da der skydes 45 grader ud til begge sider.
 
Strukturer i SideScan
Et område hvor SideScan virkeligt kan være en gamechanger er ved strukturer, sunkne træer, vrag og lignende. Her er f.eks. et vrag skudt til styrbords side – bemærk at mange gange vil objektets skygge være det som du ser allerførst.
 
 
HDI (Hybrid Dual Imaging)
Kom på markedet dengang da Lowrance Elite HDI blev introduceret, HDI kombinerer en klassisk 2D visning med en DownScan visning og rummer ikke SideScan features selvom den kobles sammen med et instrument, der har disse. Men instrumenter kan snildt benytte HDI transducere og som det foreligger pt. i Lowrances sortiment, er disse kompatible med HDI:
  • Elite HDI 
  • Elite CHIRP
  • Hook (not Hook 3x)
  • HDS Gen 2 Touch
  • HDS Gen 3
  • HDS Carbon
Og hvad så med TotalScan
TotalScan er det nye “All-in-One” alternativ og kommer med 9-pin sort connector. is the “all in one”-alternative, and uses the 9-pin black connector. Fuldstændig som HDI, har den 2D og Downscale men rummer også SideScan. Qua de mange funktioner i een og samme transducer, kan du spare plads på hækken.
 
Transduceren findes i et par varianter med hhv. metal- eller hård plastbeslag
Disse Lowrance modeller kan udnytte TotalScan-trasnducerens fulde muligheder:
 
  • Elite Ti
  • HDS Gen 3
  • HDS Carbon
 
StructureScan 3D (SS3D)
Dette er den nyeste – og dyreste alternativ – både i det direkte køb men også fordi den sætter store krav til instrumentet, så det er blot de nyeste HDS-instrumenter, der kan benytte denne (HDS Gen3 / HDS Carbon)
SS3D har et ekstra sæt keramiske elementer sammenlignet med basismodellerne, og dette sæt modtager kun de akustiske signaler helt uden selv at afsende nogle. Derved kan der modtages signaler fra andre vinkler, hvorved at der kan dannes et højtopløseligt 3D billede. 
 
SS3D kræver både et ekstra modul og selvfølgelig transducer – transducer forbindes til modulet med 2 stk. 9-pins connector.
 
 
 
SS3D er et super valg for alle der bruger SideScan – det er her at du -udover 3D billedet – også får langt det bedste SideScan-billede.
 
Tidligere HDS modeller (HDS Gen 2 og HDS Gen 2 Touch kan fint bruges sammen med SS3D og benytter SideScan/DownScan men kan ikke vise 3D billedet.
 
Har du brug for yderligere informationer, specifikationer på ovenstående, henvises til Lowrance.dk, Palby.dk eller nærmeste Lowrance forhandler.

LÆS OGSÅ:
10 sikre råd til rengøring af båden

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.