Sådan vælger du den rigtige bådforsikring - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sådan vælger du den rigtige bådforsikring

En god bådforsikring er vigtig for de fleste bådejere og da den lovpligtige ansvarsforsikring blev indført for nogle år siden, for både der samtidig kræver speedbådskørekort, er fokus på bådforsikringer bestemt ikke blevet mindre.

Forsikringerne skal have en passende dækning til de behov man har, når man ejer en båd og for eksempel dække passende i forhold til om du skal have forsikret en båd, der ligger fast i havn eller hvis den opbevares på en trailer på hjemadressen. Men der er også andre ting der skal overvejes, når du skal vælge den rigtige forsikring til båden og vi bringer her i samarbejde med Danske Tursejlere gode råd, når du skal vælge bådforsikring, så du sikrer dig den rigtige dækning og forsikring, hvis du skulle være uheldig at måtte gøre brug af den.

Lovpligtig ansvarsforsikring for speedbåde

I maj 2018 vedtog folketinget en ny lov (L 175) hvor fartøjer, hvortil der kræves et speedbådsbevis skal tegne en ny lovpligtig ansvarsforsikring, hvor personskadedækning baseres på objektivt ansvar, hvorimod tingskadedækning fortsat bygger på culpa ansvarsprincip. Objektivt ansvar betyder at forsikringen dækker i alle tilfælde og culpa ansvarspricip betyder at forsikringen dækker, hvis det er en bevidst handling og noget som skadevolder kan drages til ansvar for.

Denne nye regel betyder også at du skal medbringe en police, når du er på vandet eller på anden vis kunne fremvise at du har en ansvarsforsikring på din båd, hvis den falder indenfor denne kategori.

Dette skal du overveje, når du vælger forsikring til båden

Der er mange ting du bør overveje, når du vælger forsikring til båden og vi bringer her nogle af de emner du bør overveje ved anskaffelse af en bådforsikring:

 • Værdifastsættelse hvor stor værdi skal forsikringen dække
 • Skal du anvende båden i udlandet
 • Trailerbåd eller fast i havn
 • Skal eventuel trailer være medforsikret
 • Husk at vurdere om bådens elektronik skal forsikres
 • Mange forsikringsselskaber har krav om GPS-tracker i påhængsmotoren eller giver rabat hvis det er monteret
 • Vær opmærksom på regler for opbevaring på trailer
 • Hvis du opgraderer båden med ny motor, nye sejl eller tilsvarende er det en god ide at kontakte dit forsikringsselskab

Listen er ikke udtømmende da der kan være forskellige varianter hos de forskellige selskaber

forsikring båd
Det er vigtigt at du oplyser dine behov til forsikringsselskabet – skal båden ligge fast i havn eller stå på trailer på hjemadressen

Skal jeg vælge ansvar- eller kaskoforsikring

Når det kommer til forsikring af en mindre båd, vil en standard ansvarsforsikring ofte være tilstrækkelig. Men hvis bådens samlede værdi er betydelig, kan det være klogt at overveje en kaskoforsikring. Generelt kan man sige at en ansvarsforsikring dækker skader, din båd måtte forårsage på andre både, ejendom eller personer og at en kaskoforsikring dækker din egen båd mod skader, tyveri og anden form for tab. Vær også opmærksom på at modpartens ansvarsforsikring kun dækker skader forårsaget på din båd, hvis han drages til ansvar for dette.

Når du skal overveje bådens værdi er, så husk at medregne udstyr som du måske efterfølgende har monteret i båden. For eksempel kortplottere, alarmsystemer, ladesystemer, påhængsmotorer eller lignende.

forsikring båd
Mange både har dyr elektronik ombord. Husk at få en snak med Danske Tursejlere om den rigtige værdifastsættelse, så du ikke er underforsikret. Har din båd en vis værdi bør du overveje en kaskoforsikring, så du er sikret ved et eventuelt tyveri eller hvis en eventuel skadevolder ikke har en forsikring

God rådgivning er vigtigt

At tegne en forsikring på sin båd, kræver flere overvejelser og det er en stor anbefaling at du vælger et forsikringsselskab, hvor der er en god mulighed for support og en kvalificeret rådgivning.

Danske Tursejlere har mere end 15.000 medlemmer og er agent for Søassurancen Danmark og oplever hver dag, hvor vigtigt denne kontakt er. Derfor har de lavet flere vejledninger og formularer på hjemmesiden, hvor man kan søge viden. Den samlede intention er at man gerne vil sikre sig at bådejeren får den forsikring, der passer til netop hans/hendes behov.

Her er nogle praktiske link, der giver svar på en lang række spørgsmål vedr. forsikring til båden:

forsikring båd
God rådgivning er vigtig når motor- eller sejlbåden skal forsikres, så du får det du har behov for. Det er værd at bemærke at Danske Tursejlere har en særlig forsikring til småbåde, joller og trollingbåde

Ansvarsforsikring i medlemsskabet

Ved rigtig mange bådtyper er ansvarsforsikringen lovpligtig og man vil også i nogle havne støde på bestemmelser, hvor man ikke må anløbe havnen uden at være i besiddelse af ansvarsforsikringen. Ansvarsforsikringen er dog uanset vældig rar at have for alle både, så du er forsikret, hvis du for eksempel skulle være så uheldig at skade en anden båd.

Hos Danske Tursejlere har man mulighed for at inkludere ansvarsforsikringen i sit medlemsskab, så man på en god måde får adgang til medlemsfordele sammen med den lovpligtige ansvarsforsikring. Du kan læse mere om Danske Tursejleres bådforsikring her

Sammen med din forsikring opnår du flere fordele ved medlemskabet af Danske Tursejlere:

 • Adgang til 300 turbøjer i Danmark – se oversigten her
 • Medlemsblad 4 gange om året med gode sejlertips og inspiration til oplevelser på vandet
 • Adgang til faglige foredrag og sociale arrangementer
 • Deltag i de populære sommertogter med andre medlemmer
 • Få medlemsrabat på oplevelser og aktiviteter. Se dine muligheder her
 • Rabat på turbøjer i Sverige
forsikring båd
Ved medlemskabet af Danske Tursejlere får du ansvarsforsikring, medlemsrabatter, adgang til 300 turbøjer og mange andre medlemsfordele

Er din lokale klub medlem får du rabat

Danske Tursejlere består af en sammenslutning af mange lokale sejl- og småbådsklubber i Danmark. Er din lokale klub medlem af Danske Tursejlere kan du opnå yderligere rabat på dit medlemskab/forsikring. Du kan se om din klub er medlem her eller du kan bede dem kontakte Danske Tursejlere for at blive optaget.

forsikring båd
Danske Tursejlere har mere end 15.000 medlemmer og giver rabat på forsikring og medlemsskab til de mange sejl- og småbådsklubber

Dette indlæg er lavet i samarbejde med Danske Tursejlere, der med sine mere end 15.000 medlemmer har et indgående kendskab til forsikring af de forskellige bådtyper i Danmark. Danske Tursejlere kan kontaktes på 70214242 eller på deres hjemmeside www.dansketursejlere.dk

LÆS OGSÅ:
Sommerferietid er også forsikringstid

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.