Skab gode sikkerhedsvaner som fritidsfisker
Gode sikkerhedsvaner
Hvis man har færdes på vandet som fritidsfisker i mange år, kan det være svært at ændre sine sikkerhedsvaner – men det er ikke desto mindre en rigtig god ide, at indarbejde nye gode sikkerhedsvaner. Nye gode sikkerhedsvaner er noget som du og dine pårørende vil sætte pris på i årene derefter og som kan redde dit eller andres liv. Vi sætter i dette indlæg, sammen med Sejlsikkert, fokus på de gode sikkerhedsvaner for fritidsfiskere.

6 gode sikkerhedsvaner til fritidsfiskere
Der er som fritidsfisker en lang række af gode sikkerhedsvaner, som du kan arbejde med for at forbedre sikkerheden, når du er på vandet. Listen er lang og vi har her plukket nogle stykker ud, som er særlig aktuelle:

På med redningsvesten – hele tiden
Det er en meget meget stærk anbefaling at redningsvesten bæres hele tiden, når man sejler. Arbejder du med fiskeredskaber som garn, tejner, krogliner eller ruser bliver det bestemt ikke mindre aktuelt at bære redningsvest, da dette arbejde gør, at du er meget aktiv på dækket. Heldigvis er det idag muligt at få selvoppustelige redningsveste, der på ingen måde generer selv meget aktive fritidsfiskere og derfor kan bæres hele tiden uden at hæmme dine bevægelser.
Når du bærer en redningsvest under dit fiskeri viser du også dine medfiskere, at du tager fiskeriet seriøst og det kan få dem til at opbygge nye gode vaner, som samlet gør fritidsfiskeriet mere sikkert.

Hav en livline til land – SejlSikkert App
Kommunikation i forbindelse med færdsel og fiskeri på vandet er utrolig vigtig. Ikke bare i livstruende situationer, men også hvis dit grej svigter, du er uheldig at få tovværk i skruen eller der opstår andet havari. Livlinen eller muligheden for at kunne kommunikere til land kan ske på mange måder og heldigvis er der også en app, der er specielt designet til dette formål.
Flere funktioner understøtter muligheden for, på en hurtig måde både, at kunne tilkalde hjælp og samtidig automatisk oplyse, hvor man befinder sig. SejlSikkert App kan desuden også løbende fortælle pårørende eller andre, hvor man befinder sig på vandet, så de på land kan føle sig trygge og velinformerede.
Dan makkerpar på vandet
At danne makkerpar på vandet er også et betydningsfuldt sikkerhedsaspekt, når man færdes på vandet og det gælder uanset om du er fritidsfisker, jollesejler eller tursejler. Din “makker” på vandet kan være i form af en anden fritidsfisker, hvor i aftaler at sejle til samme område i to forskellige både på samme tid. På denne måde højner i sikkerheden væsentligt og vil også være i stand til at hjælpe hinanden i forskellige situationer, som ved motorstop eller hvis er så uheldig at falde overbord.
Mange fritidsfiskere har allerede skabt små venskaber, hvor den gode vane om at danne makkerpar er godt indarbejdet og også udviklet sig til, at man på andre områder hjælper hinanden, når båden skal efterses eller der skal udføres reparationer på grejet.

Hold dit grej og udstyr i orden
Fritidsfiskere færdes ofte på vandet i mange timer om året, hvilket betyder at grejet og joller der anvendes til garn- eller rusefiskeri året rundt, er udsat for et større slid end normalt og man skal derfor være særlig opmærksom. Motorstop eller en rådden ankerline kan i situationer under dårlige vejrforhold i værste fald betyde forskellen mellem liv og død. Derfor er det en særlig god vane at sørge for at båden eller jollens grej er vedligeholdt og i orden inden man drager på vandet.
En god vane om hele tiden at have dækket dæk sørger for eksempel for, at man ikke falder over liner og tovværk, der roder rundt og som i værste fald kan resultere i faldulykker, eller at man ryger overbord.

Respekter vejrudsigten og det kolde vand
Kontroller vejrudsigten hver gang inden du tager ud – det er en god vane, der sikrer dig mod overraskelser og den rigtige planlægning af dit fiskeri. Anvender man tjenester som for eksempel DMI, tager det få øjeblikke at skabe sig et overblik, der kan bestemme, hvilke områder man skal fiske i eller om ens jolle/båd er af en passende størrelse til at kunne sejle i dette vejr.
Sejler du når vandet er koldt, så vær opmærksom på at få bære den rigtige påklædning og husk at de mindre joller, hvor der ikke er mulighed for at få læ, kan være særlig kolde at sejle i om vinteren. Bliver man kold og underafkølet påvirker det evnen til at træffe gode beslutninger. En særlig god vane for fritidsfiskere er at bære regntøj eller andet beklædning som gør at man ikke bliver våd på det inderste tøjlag, som kan accelere underafkøling.

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag SejlSikkert-indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her