Vandglæde med fart over feltet - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Vandglæde med fart over feltet

Vandsport


Vandsport er i de senere år blevet mere og mere populært og her giver vi dig et par tips med på vejen omkring de spørgsmål der kan dukke op, når der skal trækkes kneeboards eller tubes efter båden.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er tube1.jpg
Der er gode muligheder for masser af sjov på vandet til glæde for store og små

Kan min båd trække tubes ?

Er et ofte stillet spørgsmål – om båden kan trække tubes afhænger af bådens vægt og motorstørrelse. Har du en lille let jolle og en påhængsmotor på 30 HK kan du således godt trække en enkelt mand på en tube, men er båden en gammel tung træjolle med pålagt glasfiber, vil opgaven blive svær at håndtere. Der er dog visse tommelfingerregler om størrelse af motor og hvilken tube du kan trække:

20-40 HK = 1 persons tube

40-90 HK = 2 personers tube

Over 90 HK = 2 personers tube eller mere

Hvis din motor er lige i underkanten eller har svært ved at trække tuben igang og få båden i plan kan det være en god ide at udskifte propellen, så du opnår større trækkraft. Det er også vigtigt at huske på at en større tube har en større overflade og er derfor lettere at trække for båden, da den har en større bæreevne.

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er sjov1.jpg
Et eksempel på en tube er denne model fra Biltema der måler 167 cm og har således en bæreevne, så den kan trækkes med en mindre motor. Bagerst et kneeboard hvor man ligger på knæene, hvilket giver en god styreevne og mulighed for at lave tricks over hækbølgen

Hvilken tube skal jeg vælge

Har du en mindre motor skal du vælge en tube der kan trække en enkelt person – du kan dog vælge en tube, hvor der kan være 2 personer på og bare vælge kun at være en person på tuben. Højden på tuben er også vigtig, da den sørger for at den ikke “graver sig ned” – specielt i accelerationsfasen er dette vigtigt. Her ses tuben for 1 eller 2 personer på vandet

Har man en større motor er det bestemt at anbefale en 2 personers tube, da det giver et sjovere ride at være 2 på ad gangen, hvilket også giver mere sikkerhed og en god tryghedsfornemmelse – specielt for personer der prøver tube for første gang.Sofa tube med plads til to personer – hvem kan holde sig på i længst tid….

Hvis du er til mere fart og bevægelse som du selv skaber under vandsporten, er et kneeboard at foretrække. Kneeboardet fungerer på samme måde som et wakeboard, her sidder du blot på en blød knæpude med et lavere tyngdepunkt og det er lettere at holde balancen på dette. Kneeboardet kræver dog lidt mere øvelse i starten

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er tube-forfra.jpg
Et godt eksempel på en god tube der er lidt høj fortil så den ikke så let graver sig ned og den har en stor overflade. Den kan anvendes af 1 eller 2 personer

Trækline og fastgørelse

Det mest basale tilbehør til en tube og kneeboard er linen som trækker disse. Den skal være tilstrækkelig kraftig til at modstå vægtbelastningen fra det den skal trække og være i et materiale, der er tilstrækkeligt stift til at det ikke snor eller vikles ind i sig selv så let.

Hvis din båd ikke har et vandskitræk agter, er det en god ide at lave et tov imellem de to agter-klamper der normalt anvendes til fortøjning og så fastgøre linen i denne på midten.

Pumpe og hårdhed på tuben

Det er en særdeles god ide at investere i en lille pumpe, man kan anvende til at pumpe sin tube op med. Vi har testet denne model fra Biltema, der har et indbygget batteri, der kan lades op – vældig smart når man står i havnen og ikke har adgang til strøm og så har den USB udgang, så man kan lade sin mobil op. Pumpen er lille og handy og har stadig masser af kraft.

Hvis der ikke er luft nok I tuben, vil den flyde lavt i vandet. Det gør at tuben bliver udsat for ekstra hårdt træk, fordi den trækkes igennem vandet i stedet for at blive trukket oven på vandet. Dette belaster også rebet og båden har sværere ved at plane, og motoren bruger ekstra brændstof. Det er ligeledes vigtigt at tuben passer til motorstørrelsen. 

Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er tube-pumpe.jpg
En supergod pumpe er denne model fra Biltema, der kan lades op og tages med ombord. Selvom den ikke er så stor pumper den fint tuben op på et par minutter og så har den iøvrigt indbygget USB udgang så kan du også lade telefonen op -smart !

Sikkerhed

  • Hold dig til områder, hvor der ikke er så meget trafik
  • Hold afstand til badende og kystlinien
  • Vær gerne to mand i den sejlende båd, så der er en der kigger forud og en der kigger bagud og holder øje med personer der trækkes
  • Anvend svømmeveste og våddragter, så du er beskyttet mod kulde og stød fra vandet
  • Start stille og roligt – der er ingen grund til at lave saltomortaler den første gang man prøver. Aftal håndsignaler for STOP
Dette billede har ingen alternativ tekst; filens navn er tube2.jpg
Våddragter og svømmevest er et must så du kan holde varmen og har tilstrækkelig flydeevne.

Hvor hurtigt skal man sejle

For ikke øvede er det fint at sejle med en hastighed på ca. 20 knob – senere kan man øge hastigheden, når der skal laves tricks på kneeboardet eller man gerne vil have mere fart på tuben henover hækbølgen. Mere fart opnås især i svingene

LÆS OGSÅ:
Marineelektronikkens netværk