Fritidsfiskere – Undgå farlige situationer ombord - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Fritidsfiskere – Undgå farlige situationer ombord

Fritidsfiskere i risiko

Det er i langt de fleste situationer en helt fantastisk oplevelse at være på vandet, hvadenten man er almindelig fritidssejler/tursejler eller fritidsfisker. Der er dog flere situationer for fritidsfiskere, som de bør være agtpågivende omkring og vi stiller her skarpt på disse, så man kan undgå disse farlige situationer på vandet.

Fritidsfisker
Fritidsfiskere er i en særlig risiko, da de opholder sig mange timer på vandet og ofte hele året rundt

Båden eller jollen som arbejdsplads

Modsat tursejlere der meget gerne sejler i en blankpoleret sejlbåd eller motorbåde med masser af krom, så forholder det sig anderledes med fritidsfiskere, hvor båden skal fungere som en arbejdsplads. Denne arbejdsplads skal være i stand til at holde styr på mange fiskeredskaber, liner, bøjer og andet der optager meget plads på båden og som i sig selv udgør en risiko, når det skal håndteres i forskellige situationer.

Derfor er det særdeles vigtigt at sørge for at båden og i særdeleshed dækket til enhver tid, holdes ryddeligt. Et ryddet dæk sørger for, at man ikke falder over liner og tovværk, der roder rundt og som i værste fald kan resultere i faldulykker, eller at man ryger overbord. Mange kan nikke genkendende til at man i situationer ved fortøjninger, ankering eller andet er nødt til at kunne bevæge sig hurtigt og sikkert frem eller tilbage på dækket – så hjælper det ikke at man skal springe over spande eller ruser der fylder de forkerte steder på dækket!

Tænk også på om jollen har en skridsikker dørk, så du ikke glider og falder over bord. En glat dørk kan enten males med en skridsikker maling, eller der kan monteres skridsikre dørkplader

Fritidsfisker
Fritidsfiskeres både er indrettet som arbejdspladser og bådene bruges ofte noget hårdere end tursejleres

Tovværk eller garn/ruser i skruen

Ved håndtering af garn eller ruser er der i mange situationer en risiko for at tovværk vikler sig ind i skruen eller eventuelt roret. Denne situation gør, at det bliver meget vanskeligt at manøvrere båden og hvis man ikke holder hovedet koldt, kan det betyde en eskalering til andre farlige situationer.

Hvis du måtte være så uheldig at grej eller tovværk sidder fast i skruen, er det vigtigt at du agerer roligt og fattet:

 • Stop ulykken ved at kaste anker (eller drivanker), så du ikke driver ind i trafikerede zoner, moler eller andet
 • Vurder situationen – kan det umiddelbart løses uden sikkerhedsrisiko. Hvis ikke så kald på hjælp, der kan bugsere båden til havn
 • Vurderer du at det kan løses ved at hænge udover agterenden på båden, så sørg for at der er en anden båd tæt på dig og gør det kun hvis du vurderer det er forsvarligt
Fritidsfisker
Fritidsfiskere håndterer ofte garn, ruser eller ankerliner til bøjer. Kommer dette ind i skruen kan der opstå farlige situationer og det er en god ide at have en plan ombord, hvis det måtte ske

Arbejde ved rælingen

Når man arbejder ved rælingen på båden eller jollen skal det altid ske med respekt for bådens størrelse. På mindre joller er der en decideret kæntringsfare, ved at arbejde med tunge garn eller krabbefyldte ruser og det må stærkt frarådes at gøre dette og i stedet anskaffe sig et fartøj, der er mere stabilt og velegnet til formålet.

På trods af at du befinder dig i en båd eller større jolle er der dog flere gode råd, når der udføres rælingsarbejde:

 • Sørg for at bådens last er jævnt fordelt og at der er en god stabilitet
 • Overvej i hårdt vejr om arbejdet kan udføres siddende
 • Hold dækket rent og ryddet hvor du står
 • Skal der løftes tunge ting (garn, ruser eller andet) ind i båden, så træd et halvt skridt tilbage fra rælingen, så du opnår en bedre balance og kan udføre vægtoverføring ved at bøje det bagerste ben
 • Overvej om du skal montere en forhøjet rælingsliste eller søgelænderwire til at sikre at du bliver ombord
 • Overvej at montere en badestige på hækken af båden, så du har mulighed for at komme tilbage i din jolle efter et overbordfald
Fritidsfisker
Arbejde ved rælingen bør foregå med respekt og fra en stabil jolle. Sørg for at dækket er ryddet hvor der arbejdes og overvej om arbejdet kan udføres siddende, når det er hårdt vejr

Arbejde ombord og redningsvest

Det er en meget meget stærk anbefaling at redningsvesten bæres hele tiden, når man sejler. Arbejder du med fiskeredskaber som garn, tejner, krogliner eller ruser bliver det bestemt ikke mindre aktuelt at bære redningsvest, da dette arbejde gør at du er meget aktiv på dækket. Heldigvis er det idag muligt at få selvoppustelige redningsveste, der på ingen måde generer selv meget aktive fritidsfiskere:

 • Vestene fylder nærmest ingenting og hæmmer ikke dine armes bevægelser
 • Ligger meget tæt på kroppen og med en lav profil, hvor det er meget svært for garn eller andet at hænge fast
 • Isolerer ikke på de varme dage

Som ældre fritidsfisker er det især vigtigt at iføre dig en redningsvest, da du fungerer som en stærk rollemodel for andre mere uerfarne fritidsfiskere og når du færdes på vandet i de kolde perioder af året, er der særlige hensyn der skal tages som du kan læse mere om i nedenstående artikel:

Fritidsfisker
Nye moderne redningsveste er perfekte til fritidsfiskeriet, da de let kan bæres under arbejdet med garn og ruser

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, der står bag SejlSikkert-indsatsen, der blandt andet rummer et netværk af 450 frivillige og som arbejder på at øge sikkerhedskulturen blandt sejlere, fiskere, roere og alle andre, som dyrker fritidsaktiviteter på vandet. Du kan læse meget mere om SejlSikkert her

LÆS OGSÅ:
Vinterklare eftersyn på påhængsmotoren