SUP Board – sådan kommer du sikkert igang - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

SUP Board – sådan kommer du sikkert igang

Stand Up Paddle, er i øjeblikket en af de hurtigst voksende vandaktiviteter for bådejere og andre der opholder sig ved vandet og er populære i hele verden. Stand Up Paddle forkortes som SUP og består af et oppusteligt “surf”board, der dog har en bredere og længere profil end et traditionelt surfboard og har også mere opdrift. Vi har haft Biltema’s model med på vandet og bringer her et par tips, når du eller hele familien skal igang med denne aktivitet

Let at have med på farten

En af de oppustelige SUP-boards store fordele er, at det kan medbringes i både bil og båd uden at optage ret meget plads. Den medfølgende pumpe er lavet til boardet og den pumper det let op til de anbefalede 1 bar, hvor trykket kan ses på pumpens manometer. Sammenrullet fylder SUP-en og tilbehør som en almindelig sportstaske.

Når SUP-Boardet er pumpet op fylder det 305 x 71 x 12 cm, så det er bestemt også en mulighed at medbringe det oppumpet i en større bil eller opbevare det på dækket på en sejlbåd, så det er lige klar til brug. Hvis du pakker det væk, er det en god ide at anvende den medfølgende taske, så du passer godt på det.

SUP Boardet er let at have med sig overalt i den medfølgende sportstaske. Boardet fra Biltema pumpes op på få minutter og du kan aflæse på manometeret, hvor højt trykket er.

Påklædning

På samme måde som når du ellers opholder dig ved/på vandet, er det vigtigt at du har den rigtige påklædning. Påklædning er vigtig af hensyn til både komfort og sikkerhed. Især i starten vil du ikke kunne undgå at falde i vandet og derfor bliver dine muskler kolde og det er derfor særlig anbefalelsesværdigt at iføre sig en våddragt. Om sommeren behøver våddragten ikke at være så tyk, hvilket også har den fordel at du lettere kan bevæge dig. Denne model der er 2/3 mm tyk er et fint eksempel på en god sommervåddragt som samtidigt er til at bevæge sig i.

Våddragten er rar at have på og det udvider også sæsonen betragteligt – Er det for varmt kan du let krænge våddragten ned over skuldrene så overkroppen afkøles

Sikkerhed

Er du nybegynder er det en særdeles god ide at starte ud i et lavvandet området, hvor det er muligt at bunde og desuden at komme let op på boardet igen, da man de første gange vil falde i vandet nogle gange. Området skal gerne være uden store sten som du kan ramme, hvis du falder. Tag også altid bestik af vejrudsigten og vær særlig opmærksom på vindretningen, hvor der helst skal være pålandsvind.

Det er lovpligtigt at medbringe en redningsvest sammen med sit SUP board. Hvis du er øvet og anvender SUP-Boardet på dybere vand, så kan det også være en god ide at påføre sig en svømmevest, da den hjælper med opdrift, hvis du skulle falde i vandet. Der findes også specielle “bælte-veste” der kan blæses op manuelt og derved være en hjælp til opdrift. Det er også en særdeles god ide at binde en line fra boardet til dit ben, hvis du anvender boardet i områder hvor det let kan drive væk fra dig.

Anvend det påsvejste surringsøje til en line der fastgøres til dit ben, hvis du padler i et området hvor der er risiko for at boardet kan drive væk fra dig

Hvis du anvender SUP-Boardet uden opsyn, så sørg altid for at have “en livline til land” – enten i form af en aftale med venner eller pårørende hvor du er taget hen og hvornår du er i land igen eller ved at anvende SejlSikkerts App, der også kan alarmere og sende din position i en eventuel nødsituation.

Kommer du ud for en situation, du ikke kan håndtere så bevar roen. Læg dig på maven på SUP-Boardet og ro med armene og forlad IKKE dit SUP-Board.

Start i et område hvor du kan bunde og meget gerne med sandbund, så du kan træde ned på en behagelig bund, hvis du er ved at tabe balancen

Paddel og board

Paddlen er udført i kraftigt aluminium og kan deles i 3 dele, der let låses sammen med klik-låse. På en smart måde kan paddlen justeres til den ønskede længde i flere trin og fastlåses med en håndvenlig lås.

SUP-boardet er på oversiden dækket med ruderformet EVA-skum, der gør det skridsikkert og behageligt for fødder og knæ. Forrest på SUP-Boardet er der elastikstropper, der kan holde fast på en vandtæt taske eller andet som man medbringer på turen. Bagerst er påsvejset et rustfrit øje, der fint fungerer som fæste til en sikkerhedsstrop. Sikkerhedsstroppen skal som et fingerpeg være lige så lang som boardet.

Du kan støtte dig til padlen, når du skal op på SUP Boardet igen. Når du er oppe på boardet kan du eventuelt lægge padlen på tværs og støtte dig til den for at holde balancen

Sådan kommer du let igang

Op/ned på boardet
Sæt dig på midten af SUP boardet på knæene. Start med at padle imens du sidder på knæene. Først når du er bekvem ved at padle på knæene, kan du rejse dig op og begynde at finde balancen

Op at stå
Når du har fundet balancen, kan du begynde at rejse dig op – læg paddlen tværs over boardet, så du kan støtte dig til denne med hænderne. Den nemmeste måde at rejse dig op på, er at placere paddlen tværs over SUP boardet og støtte dig til denne med hænderne, medens du rejser dig op. Det er lettest at holde balancen, når du er midt på boardet og når du har et fix-punkt, som tvinger dig til at se ligeud. Fødderne skal være let bredstående og cirka med afstand som skuldrene.  

Klar til at padle
Nu er du klar til at padle de første meter. Begynd med at padle cirka to gange i samme side, langs med boardet, hvorefter du skifter side og din placering af hænderne på padlen.

Vending
Når du skal vende så skub vandet til siden bagerst på boardet og den modsatte ende forrest på boardet – forsøg at nå så langt frem/tilbage som muligt, da du derved vender hurtigere. Når du bliver lidt mere øvet kan vendingen udføres bagerst på SUP-Boardet.

Det er lettere i starten at holde balancen hvis du ligger på knæ. Denne metode kan også anvendes hvis du er i et område med bølger, men efter lidt øvelse er det let at stå fuldt oprejst på SUP Boardet

Alt det løse

Det er fint at medbringe sin mobil på SUP-Boardet og hvis den ikke er vandtæt kan en vandtæt boks være en god løsning. Skal du have skiftetøj med på boardet kan det medbringes i en vandtæt pose, der sættes fast under elastikstropperne

LÆS OGSÅ:
Stor optimisme fra Biltema på Boat Show

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.