Et godt bådtelt beskytter båden og letter vedligehold - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Et godt bådtelt beskytter båden og letter vedligehold

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad du skal være opmærksom på ved opbevaring af din båd eller jollle i bådtelt. Vi har testet en model fra danske Dancover, der er internationale eksperter på området og har flere telte i alle størrelser til både private og erhverv

Er man ejer af en trailerbåd, kan det til tider være en ganske svær opgave at finde overdækningsmuligheder til båden. Hvis man er bosiddende i en større by, er det ofte forbundet med en lang køretur frem og tilbage til en lade eller lignende langt ude på landet.

Overdækning af båden er generelt en god ide og med de seneste måneders meget regn er det bestemt ikke blevet mindre aktuelt, da det effektivt beskytter båden, hvor især sæder, hynder og elinstallationer lider under den megen fugt der ufravigeligt vil være, hvis du vælger at lade båden stå ubeskyttet.

Se med i videoen da vi testede opstilling af bådteltet

Bådtelt en god mulighed

Et bådtelt kan være en glimrende mulighed for at beskytte din båd eller jolle. Bådteltet udmærker sig på en lang række områder:

 • Du kan spare penge på din bådopbevaring, da det er billigere at opbevare udendørs end hvis det skal være under fast tag
 • Det er mobilt og kan hurtigt sættes op eller tages ned
 • Minimum af kondens sammenlignet med en løs presenning
 • Det fås i en højde der er tilpasset trailerbåde og hvor de fleste carporte må give op
 • Kan sættes op på de fleste plane overflader
 • Beskytter effektivt mod blade, sne og regn
 • Du får mere kvalitetstid i båden og mindre tid med vedligehold
 • Det er bare at åbne gavlen, køre båden ind og lukke igen – det vil sige ingen baksen rundt med pressenning, løse stativer eller andet
 • Ingen risiko for at en eventuel presenning slider uheldigt på båden

Find en størrelse der passer

Mål din båd op, så du kender målene og vælg det størrelse bådtelt, du har brug for. En af landets største leverandører Dancover har et kæmpe udvalg og vær især opmærksom på, at der også findes høje modeller som denne, hvor der er plads i højden til både med stangholdere eller andre større både der kræver lidt mere plads

LÆS OGSÅ:
Mercury lancerer ny 450 HK motor
Denne model er 3,5 x 8 meter og med rigelighed højde til en større trailerbåd

Vælger du et bådtelt eller lagertelt, der for eksempel er lidt længere, har du også plads til andet bådudstyr, plæneklippere eller en god opbevaringsmulighed til familiens cykler. Husk også, at der helst skal være plads til at gå rundt om båden indeni bådteltet – så kan du også komme til, når båden skal poleres og du ønsker at gøre det indeni teltet, hvor der er en god skygge.

Med bådem indeni teltet er den godt beskyttet for vind og vejr.Så slipper du for bøvlet med løse presenninger – det er bare at bakke bilen til og så er du klar til at tage afsted

Kvalitet, godkendelser og test

Ligesom med så meget andet, kommer man længst ved at vælge en god kvalitet og især stativ og presenning er ting, hvor der er store forskelle at finde. Se efter et stel med en god rustbeskyttet overflade og også meget gerne med muligheder for at stive konstruktionen af, så det kan holde til vind og blæst. Presenningen på den testede model er udført i en 3 lags konstruktion, lakeret på begge sider. I presenningen er der indlagt rib-stop, der vil forhindre at en eventuel flænge breder sig til at større område.

Presenninger findes i flere kvaliteter og her må det anbefales at finde en der er så kraftig som muligt. Har du brug for at stille teltet op og tage det ned flere gange om året, skal du dog også være opmærksom på at en presenning i en kraftigere kvalitet også er tungere at håndtere.

Bådteltene skal overholde en lang række godkendelser, bl.a. EN 1090-1 der stiller krav til metalkonstruktionen og som sikrer forbrugeren. Desuden bør du se efter om presenningen er UV-bestandig, da UV-lys nedbryder materialet

Montering og opstilling

Den testede model er knap 4 meter høj og den samles lettest ved at samle tagkonstruktionen ved jorden, lægge presenningen over og derefter løfte den op på stolperne.

LÆS OGSÅ:
Derfor er redningsvesten også vigtig om vinteren

Ved opstilling er det vigtigt med en solid bund, der holder hele bådteltet solidt på jorden og skaber et godt fundament. Stolperne fastgøres til jorden med kraftige jordspyd og det er anbefalelsesværdigt at tilkøbe stormstropper, der yderligere sikrer konstruktionen, ligesom man skal lægge fliser, jord eller tilsvarende på presenningens nederste jordskørt.

Kraftige stålwirer sikrer bådteltet mod at vride sig og du bør bruge tid på at få disse justeret rigtigt ind.

Kraftige stålwirer stiver konstruktionen af og så har Dancover pakket det, så det er let at samle og opstille teltet

Data på testet model

Den testede model er særlig velegnet til de lidt højere både, der har en længde på max. 5 – 6 meter, da trailer og påhængsmotoren også skal tillægges bådens mål. Herunder kan du se specifikationer:

Gode råd til vedligehold af dit bådtelt

En pressenning i en god kvalitet holder lang tid, dog er der et par enkelte ting som er værd at huske på, så du får glæde af dit bådtelt mange år frem:

 • Hvis du pakker teltet ned, så sørg for at det er tørt – så undgår du at kommer mug/skimmel
 • Undgå åben ild og at svejse eller gøre andet der gnistrer i nærheden af teltet
 • Sikrer teltet med sikkerhedstropper, hvis det placeres ubeskyttet for vind
 • Tagets teltdug skal være strakt – så undgår du at der samles vandpytter
 • Fjern store mængder sne, da det belaster teltet

Denne artikel er bragt i samarbejde med Dancover, der har hjulpet med råd og vejledning.

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.