Lithium batteri i båden
Lithium-batterier er både lette og kraftfulde og står øverst på enhver bådejers ønskeliste. Men hvordan virker de og hvad skal man være opmærksom på?
Vi har haft anledning til et besøg hos LithiumPro og viderebringer her batteri-eksperten Christian Dyrholm’s gode råd og anbefalinger. Christian Dyrholm der er indehaver af LithiumPro har mere end 10 års erfaring med udvikling af batteriløsninger og grøn energi, hvor Lithium-batterier indgår og det er således også muligt at spørge ham til råds, hvis du er i tvivl om Lithium-batterier er den rigtige løsning til præcis din båd.

Teknologien bag
Ligesom “almindelige” batterier består batterierne af celler. Lithium-batterierne benævnes LiFePO4, der består af Lithium-Jern-Fosfat. Denne type af batterier er særlig velegnet til anvendelse i både og modsat andre typer af Lithium-batterier er disse særdeles stabile og sikre i anvendelse.
Lithium-batterier af typen LiFePO4 har brug for en særlig kontrol og derfor er der monteret et BMS (Battery Management System). BMS-en er i praksis en styreenhed, der kontrollerer flere ting vedr. batteriet – for eksempel ladestrøm, afladestrøm, og ladespænding. BMS-en sikrer også mod for lav/høj spænding og sikrer derved mod for høj ladespænding og mod at cellerne aflades for meget. Da Lithiumbatteriet skal beskyttes mod disse forhold, er det essentielt at BMS altid er velfungerende og lavet specielt til denne batteritype.
Hos LithiumPro anvender vi vores egen patentbeskyttede BMS, da vi ved det holder til de batterier vi fremstiller og er et resultat af mange års udvikling. Især forbindelserne i BMS-en er vigtige, da de skal håndtere store påvirkninger og vi går ikke på kompromis med dette, da BMS-en fungerer som Lithium-batteriets hjerne og skal beskytte og optimere dette under drift og ladning
Vægt og ydeevne
Ofte vejer et almindeligt 100 AH traditionel batteri ca. 30 kg, hvorimod et LiFePO4 Lithium-batteri vejer ca. det halve nemlig 15 kg. og når man så modregner en forøget effekt, er der både vægt og penge at spare ved installation i båden. Et andet eksempel er et 50 Ah LiFePO4 Lithium batteri, der vejer bare 8 kg.
På Lithium-batterierne kan du typisk trække 70-100% mere strøm ud af disse end du kan med et almindeligt bly/syre batteri, før at spændingen falder og sammenholdt med den ekstra lange levetid (ca. 5000 ladecyklusser ved 50% afladning), er der både god økonomi og miljø-fornuft i at investere i Lithium


Vores eget setup med LithiumPro
Vi har idag et setup med to 80Ah blybatterier i fronten af båden, som vi anvender til den forreste el-motor der kører på 12 V. Disse to batterier skifter vi imellem, når de aflades. Agter har vi to 60Ah blybatterier, der anvendes til bageste el-motor og instrumenter, hvor vi ligeledes kan skifte mellem disse en ad gangen. Dette setup vejer tilsammen ca. 80 kg hvor vi med LithiumPro kan nøjes med at skulle sejle rundt med, og ikke mindst traile og søsætte, 23 kg. – altså en vægtforbedring på 57 kg. !!

Korrekt anvendelse af Lithium-batterier
Der er en del gode råd ved anvendelse af Lithium-batterier som er værd at huske på:
- undgå at lade på batterierne, når det er frostvejr
- brug en oplader der kommer så tæt på 14,6 V som muligt
- beskyt batteriet – evt. ved placering i en batterikasse med låg
- Batterierne er ikke så anvendelige i serieforbindelser, så her anbefales eet stort 24V batteri i stedet for to 12V
- Vælg et Lithium-batteri af typen LiFePO4 da det er et meget sikkert batteri

Prisniveau
LithiumPro priser:
12V 50Ah 2.395,-
12V 100Ah 4.495,-
24V 100Ah 7.995,-
Victron oplader med BlueSmart 5A 549,-/10A 949,-
Der ydes 3 års garanti på batterierne
Vi har skåret forhandlernettet væk og vi kan derfor tilbyde Lithium-batterier til særlige konkurrencedygtige priser, når vi sælger direkte til slutkunden uden dyre mellemled

Du finder mere information om priser, batterier, ladere og andet på LithiumPro’s hjemmeside HER og de svarer gerne på henvendelser.
Vi følger op på anvendelsen
Vi er selvfølgelig ligesom de fleste, spændt på anvendelsen af Lithium-batterier på den lange bane og vi vil løbende følge op på disse batterityper, så vores læsere også kan få glæde af vores erfaringer på længere sigt.