Effektive crankbaits til efteråret
Efteråret er over os og luft- og vandtemperaturen er faldet drastisk over de sidste uger. På søen vil du sandsynligvis finde stimer af fødefisk overalt og aborrerne og gedder er på farten.
Det er en perfekt tid til at kaste en hurtig agn, men hvilken fungerer bedst i løbet af denne sæson? Mens mange lystfiskere kaster spinnere eller jerkbaits til predatorer i efteråret, er der andre, der hellere vil kyle den aggressive imitator afsted: CRANKBAITEN!
Efterårsfiskeriet med crankbaits er oplagt til jagt på grov-aborrer!
Find fiskene!
Det er prioritet nummer Uno – brug dit ekkolod til at finde stimer af fødefisk, og meget gerne læg dig i udkanten af stimen for derefter at kaste udefra og ind – det giver dig helt optimale betingelser for at lægge en god taktik og afstemme fiskemetoden til dybde, vejr- og vindforhold.

Crankbaits
Vi har således via marineelektronikken interessante områder, og befinder os i området og er i stand til at opsøge konkrete spots i nærheden af båden – men hvad trigger så fiskene til at hugge? Svaret er egentligt ganske ligetil – og kom til mig, da jeg en lun sommeraften så en anden fisker på min favoritsø hjembringe en pæn sandart, der i mavesækken havde ikke mindre end 20 små løjer, skaller og hork. Dette brød med min opfattelse at store agn giver kapital-fisk, og gav mig motivation til at finde en mindre agn, der kunne sammenlignes med flygtende småfisk – og har sidenhen haft gode erfaringer med de såkaldte crankbaits. Med interesse vakt for at finde agn, der sammenkæder predatorernes instinkt for mindre flygtende byttefisk og lysten til at være struktureret opsøgende i mit fiskeri, var det oplagt at sammenligne med de amerikanske bass- og walleye tournaments.
Pro Anglerne overthere bruger netop tid til forberedelse, typisk 3-4 dage op til konkurrencedagen, hvor de finder interessante strukturer og aktivitet i vandet – og lægger sig i udkanten af området og kaster opsøgende indover zonens specielle strukturer.
Crankbaits er en fætter til vores almindelige wobbler, og er typisk beskeden af størrelse (5-8 cm) og har en tydelig vægtbelastning bagtil, hvilket giver den formidable kastegenskaber. De fås både med og uden raslekugler – men hvis vandet er krystalklart kan du til tider opnå bedre fangster uden raslekugler.

Vær særdeles opmærksom hvilke dybder du ønsker at fiske på, skeen på crankbaiten varierer ganske betragteligt, helt fra Shallow Diverne med de mindre skeer, der giver en dybdegang på max. 3 meter og helt ned til Deep Diverne, der via en stærk vinkling og stor ske, kan bringe din bait helt ned på 7-8 meter. Herhjemme er udvalget ikke enormt, men eksempelvis Quantum lancerede i foråret en helt ny bait-serie i samarbejde med Manns Bait.
Farvevalget er et kapitel for sig, men afpas det til art og vandforhold. Eks. så har sandarten har et outstanding syn, så her er mine valg gerne i mere neutrale nuancer, gerne blanke med strejf af gul og blå eller afdæmpede brunrød. Mange søer er her i oktober og november fortsat noget grønne og med begrænset sigtbarhed, så her benytter jeg gerne agn med kradse farver og i særdeleshed en høj rasleeffekt.
Jeg synes at crankbaits er oplagte agn bl.a. fordi:
- de har en mere flaksende gang end mere traditionelle wobblere og kan bringes til at “slå” ned imod stenene på bunden. Det kan bedst sammenlignes med jerkbait-fiskeriet, blot med den forskel at det foregår i bundzonen.
- crankbaits er FREMRAGENDE kasteagn, og når fidusen netop er få afsøgt området, hvilket kræver en del kast – bliver man hurtig glad for at agnen problemfrit kan høvles derhen hvor du ønsker.
Netop for at få den jerkbait-agtige gang, bruger jeg en lidt stiv, men alligevel følsom stang med en progressiv super hurtig action – hertil er Quantum Detector i 7 eller 8 fod helt ideel, da den også har tilstrækkelig rygrad til at klare, hvis kapitalsandarten eller en større gedde forelsker sig i din agn.

Stangen fisker jeg gerne i en 45 graders vinkel imod fiskeretning, hvilket giver en forøget mulighed for at sætte agnen i predatorens mund.
Nedenfor kan du se en række crankbaits og hvordan de går i vandet: