Beskyt båden med et båd/dækstativ - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Beskyt båden med et båd/dækstativ

En af de største tjenester du kan gøre din båd eller jolle, er at beskytte den optimalt under opbevaring. Hvis du ikke har plads eller mulighed for at opbevare båden indendørs er det en fantastisk god ide at beskytte den på anden måde med en presenning og et båd/dæksstativ.

stat6

Stativet

Ønsker man at arbejde, på måske en lidt større båd, igennem hele vinteren er det vigtigt at kunne justere benene, så man opnår en god højde under presenningen. På andre både der også bruges i den kolde tid, er det vigtigt at kunne af- og påmontere stativet på en god og hurtig måde og derfor er det vigtigt at stativet er laver i letvægtsmaterialer, der er let at flytte/montere og samtidigt bør samlinger være med solide beslag, der kan modstå kraftige påvirkninger.

stat4
Et godt eksempel på en hurtig og samtidig solid samling er dette system, hvor stængerne låses sammen med et indvendigt “låserør” – smart !
stat12
De kraftige samleled i aluminium er en af de vigtige elementer i et solidt dæksstativ. Det er et godt tip at smøre gevindet på de rustfri bolte med fedt – så er det lettere at adskille igen.

 

I video-en herunder monterer vi stativ og presenning på en mindre jolle. Det kan også fint gøres af een person, hvor man så deler stativet på midten, eller anbringer det ved siden af båden og derefter løfter det op ved at stille sig op i båden.

Presenningen

Der findes på markedet et kæmpe udvalg og kvaliteter og man bør købe en kvalitet, der er kraftig nok til at modstå sol, vand, sne og ikke mindst kraftige vindforhold. Ofte er det tykkelsen og ikke mindst beskaffenheden omkring surringsøjerne, der gør den gode presenning endnu bedre og som sikrer en lang levetid. Det er en god ide at overveje om der er muligheder for læ, der hvor båden skal opbevares for at sikre den optimalt mod den ofte kraftige blæst der opstår.

LÆS OGSÅ:
Vinterklare eftersyn på påhængsmotoren
stat11
For at undgå fugt og kondens skal der kunne komme masser af luft ind under presenningen. Dette kan skabes i siderne eller i enderne af båden

Da der opstår kondens og fugt på indersiden af presenningen er det vigtigt at sørge for en god ventilation i din overdækning. Dette kan gøres ved at lade enderne stå åben eller at sikre, at der kan komme luft ind under presenningens sider flere steder rundt om båden. Læg også mærke til om der er steder, hvor presenningen kan gnide op og ned af skarpe kanter, for at undgå at der slides hul i denne.

stat3
Stativet sørger for gode høje sider, hvor vand og sne ikke kan samle sig i lommer på presenningen

Fastgørelse

Presenningen har en helt naturlig stor overflade, hvor vindpresset kan være stort, derfor er det vigtigt med en solid fastgørelse. Flere fylder vand eller sand i små dunke og fastgører dem til de kraftige surringsøjer på presenningen, men hvis du har mulighed for det er det også en rigtig god ide at fastgøre selve stativet til båden indvendigt, for derved at undgå at det kan løfte sig.

stat2
Presenningen bør være forsynet med kraftige surringsøjer og forstærkninger i materialet for at undgå at der rives hul

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.