Sommertid er havørred-tid - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Sommertid er havørred-tid

Mangler du en position til dage, hvor det blæser med vindstød op til 10 m/s og middelvinde på 5 m/s?…. Så sæt destinationen til Lillebælt, hvor der altid er læ at finde og virkelig gode betingelser for sommerfight af havørred på let grej!

Læs med og bliv forhåbentligt lidt klogere på fiskeriet efter havørred i Lillebælt. På næste side i dette indlæg finder du vores anbefalinger til de bedste pladser – vi har tilbragt 40 timer på de nævnte pladser indenfor den seneste uge og der har været havørred på alle ture. Hvilken plads, der lige holder fisk på dagen – skal afprøves men nu har du ihvertfald nogle holdepunkter til din næste tur.

IMG_4054
Forfatteren med en typisk sommerørred på 45 cm, der straks efter billedet fik sin frihed tilbage. Fisken huggede på en Bandy Stick i “frø-farven”, 3 inch størrelse, farve 010
IMG_4052
I Lillebælt er der masser af læ i al slags vejr – man kan ikke se på dette billede at det faktisk blæser 7 m/s

 

De gode pladser

Fra Kattegat løber Lillebælt ind gennem Tragten fra nord ved Skanseodde og ind i Lillebælt, hvor Snævringen dannes ned gennem Lillebælt.

Snævringen løber forbi Den Nye og Gamle Lillebæltsbro, Hindsgavl Halvøen, og om til Fænø. Herefter løber bæltet ned mod Det Sydfynske Øhav og ud i Østersøen.

Snævringen er et 40-80 m dybt, 20 km langt, 1-2 km bredt, slyngende farvand, der danner Lillebælts snævre, flodlignende afslutning fra nord.

Snævringen er et trafikalt nøglepunkt dels for søfarten mellem Østersøen og Kattegat, dels for den tværgående landtrafik mellem Jylland og Fyn.

Der kan løbe en meget kraftig strøm gennem Snævringen i Lillebælt. Mellem 3 og 5 knob er ikke ualmindeligt i kulingsvejr, og selv under rolige vindforhold løber strømmen som regel med flere knob.

LÆS OGSÅ:
Gang i havørrederne på Fyn - 15 stk. i hånden

Det er vindretningen, der bestemmer strømmens retning, Men afvanding fra Østersøen spiller også en rolle. Især om foråret med meget overskudsvand fra floderne kan den N-gående strøm løbe hårdt, men hele året igennem gælder det, at N-gående strøm har større kraft end S-gående. Snævringens kraftige slyngninger giver markante områder hvor vandet trækkes i modsat retning af hovedstrømmen.

Vores bedste fiskepladser er her indtegnet med rød streg – der er et fællestræk ved alle pladser, nemlig masser af strøm. Hvor der er strøm, er der en større koncentration af fødeemner, der bringes forbi i hel eller delvist fortumlet tilstand. Hvor der er strøm, er der fødeemner og hvor fødeemnerne er – opholder havørrederne sig. Husk hvis du dyrker trolling at du skal være 100 m fra land.

Alle fiskepladser kan nås ved 10 minutters sejlads fra slæbestedet ved Snoghøj (husk gerne en skovl når du skal sætte i, da der ofte er meget sand på de 2 ramper)

Skærmbillede-2017-07-29-kl.-20.15.23

idealrute.png
Dette billede viser lidt hvor vigtigt et dybdekort er – den grønne indtegnede streg er vores “ideal-linje” på 18 fod vand, hvor vores grej er indstillet til at fiske i den rigtige dybde.  Husk at du skal respektere afstand til land hvis du sejler med fiskende redskaber men mange steder er det virkeligt godt bedrive kastefiskeri ved at ankre op, drive med strømmen eller styre båden med elmotor. Ejer du et Lowrance, Simrad eller B&G instrument – er det meste af Lillebælt logget og du kan hente et gratis dybdekort på C-MAP Genesis

 

IMG_4057
Ammoniakhavnen ved Fredericia er en sikker plads til både havørred og makrel
IMG_4056
Ved Strib Fyr er der garanti for stærk strøm – dykkere har berettet om kilo-sten hvirvle forbi på bunden. Der er generelt hård bund, hvilket også tiltrækker fladfisk og til tider også pigvar.
IMG_4055
Syn fra kysten ved Skærbæk Værftet

 

Udstyr til sommerens havørreder

Til bådfiskeriet kan du benytte det udstyr som du også bruger ved kystfiskeriet, en god 8/9 fods stang med kastevægt 10-30g hvis du kastefisker fra båden. Ønsker du at trolle med flere stænger, er det oplagt at bruge yderst lette blink 7-12g eksempelvis Stripper eller lignende – til trolling kræves der lidt kraftigere stængere da linerne belastes for at få agnen ned i vandet.

Har du muligheden for det, skal du altid sætte en eller flere stænger med Apex eller Bandy Stick, som er en velfungerende endeagn, der monteres med 2 meter flourocarbon-forfang, multi-svirvel og enkeltkrog.

DSC03412.jpg
Bandy Stick er super til havørred – her er et udpluk af deres UV-udgaver. De 2 foreste er 1,5″ og de 2 bagerste er 3″.  Vi bringer i en senere artikel et review af deres fulde sortiment. Vil du have et smugkig på Bandy Stick så kig f.eks. på Trollingcenter.se

Agnen skal ned i vandet og dertil kan anvendes flere metoder, f.eks. downriggere, blybelastning med 20g bly på linen, dipsy-divers eller andre snap-on-divers til at sætte på linen. Vi fisker altid på mellem 4 og 8 meter vand og agnen bringes altid minimum 2 meter ned i vandsøjlen.

Een af flere metoder er at benytte de såkaldte SnapOn-divers fra Scanlure – der er en nem måde at få drevet din agn ned hvor fisken står.

Specifikationer_S-O-D_edited1.jpg

 

SnapOn-diveren findes i flere farvekombinationer og vægtstørrelser og i kombination med afstand til båden, vil den bringe din agn ned i dybder fra 6 til 18 fod, hvilket er helt perfekt til havørrederne.

2018-06-28_0844.png

 

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.