Frontmonteret elmotor fra Rhino - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Frontmonteret elmotor fra Rhino

Elmotorerne er især søfiskernes genvej til at undgå timelange roture og i stedet koncentrere sig om præcis præsentation af agnen, enten ved dørgning eller ved at snige sig lydløst frem langs sivkanter eller spændende bund-konturer. Sidste år lancerede Rhino en frontmonteret elmotor og vi har haft lejlighwed til at teste denne gennem en længere periode og giver her et review af modellen Rhino BLX65 BMR, hvor vi samtidigt giver et bud på hvordan en frontmonteret elmotor anvendes i det praktiske fiskeri.

Kan anvendes i saltvand

De bådejere, der blandt andet dyrker brakvandsfiskeriet eller lister afsted langs kysterne efter havørreder, vil glæde sig over at motoren er fremstillet, så den også kan anvendes i saltvand. Motoren er opbygget som en kul-løs model, hvilket betyder at der ikke er kul (børster) tilstede, der sammen med ankeret kan blive slidt.

Snig dig langs dybdeskrænterne eller langs kysten

Ingen tvivl om at der ofte står fisk i nærheden af spændende konturer på søen eller ved rev eller fremspring, når der stilles skarpt i jagten efter kysternes havørreder.

En frontmonteret elmotor har lettere ved at styre båden end en hækmonteret, da den trækker båden afsted i stedet for at skubbe og derved har lettere ved at kontrollere denne. Især under kraftige strøm og vindforhold er dette en stor fordel.

Præsenter agnen på den helt rigtige måde

Med de mange indstillinger i hastighed er der rig mulighed for at præsentere agnen på den helt rigtige måde – hvadenten det gælder slow-dørgning efter vinterens gedder eller varierende hastigheder, når der lige skal lidt ekstra til for at lokke fiskene til hugget. Hvis man dørgefisker med flere stænger, kan det være en god ide at lave store sving over dybdekurverne, da man derved hæver og sænker hastigheden på de yderste stænger

LÆS OGSÅ:
Ny Minn Kota Talon - dybere og med masser af nye muligheder

To fjernbetjeninger

Rhino BLX 65 kan leveres med to fjernbetjeninger, hvilket er en ikke uvæsentlig detalje, når der er fisk på krogen og flere fiskere derved har mulighed for at styre båden i de hektiske perioder, hvor fisken skal landes eller flere stænger skal ryddes og ikke mindst tages ind uden kludder. Fjernbetjeninger leveres med strop, så de kan hænge om halsen og du har hænderne fri til andre ting.

To fjernbetjeninger gør det lettere at håndtere båden, når grejet skal sættes eller hvis der er fisk på

Fjernbetjeningen er logisk opbygget og der er en fin afstand mellem knapperne, der er fingervenlige og responsive, selv i frostvejr. Knapperne indeholder disse funktioner: 

  • Drej højre 
  • Drej venstre 
  • Motor max. hastighed
  • Øg hastighed 
  • Sænk hastighed

Montering

Monteringspladen er forholdsvis lille til elmotoren og det er forholdsvis let at find en velegnet plads til denne i fronten af vores Alumacraft 145 og den gøres fast med 4 stk. 6 mm bolte. Propellen monteres med en specialskrue og her er det en god ide at give akslen lidt fedt og skruen der holder propellen må man gerne give lidt middelfast loctite/låsesikring

Monteringspladen monteres med 4 skruer. Selve motoren fastholdes af to gennemgående rustfri tappe.

Husk at sørge for en placering af motoren, så den helst ikke stikker udenfor båden, når den er tiltet op til vandret.

Motoren bør placeres så den ikke stikker udover bådens sider. når den er tiltet op til vandret. Det er en god ide at lave en form for støtte til motorens øverste del, så man ikke belaster beslaget så meget

Power

Motoren yder et tryk på 65 lbs, hvilket vi fra tidligere erfaringer ved er passende til vores 14 fods Alumacraft. Spændingen er 12 volt og den kan derfor anvendes med bare 1 batteri. Med motoren medfølger en 2 meter lang ledning med kraftige terminaler, der via et kraftigt stik kan deles, så det er let at af- og påmontere elmotoren.

Strømtilslutningen er i kraftigt kabel og på kablet sidder en overbelastningssikring, der sikrer motoren i tilfælde af blokeringer. Øverst på motoren sidder et lille display der viser spændingen på batteriet – en god detalje, så du kan holde øje med hvor meget strøm der er tilbage. Det krøllede kabel, der går til toppen af skaftet, er forsynet med kraftige ledningsaflastninger.

LÆS OGSÅ:
Mercury VesselView nu muligt direkte på Garmin- & Raymarine skærme med SmartCraft Connect
På motorens top sidder et display der viser aktuel spænding på batteriet

Betjening

Motoren vippes op/ned i vandet med en kraftig lås, der betjenes med hånden. Selvsamme lås holder motorenheden på plads, når den er vippet op under transport eller ved sejlads med påhængsmotor. Beslaget fungerer som en vugge for den tunge elmotor og mekanismen er fremstillet af rustfri trækstænger, som der en en fin tilgængelighed til at vedligeholde, når blot man fjerner sidedækslet.

Tilgængelige reservedele

En stor del af elmotoren kan anskaffes som reservedele, herunder ekstra fjernbetjening

Data

Model – Rhino BLX65 BMR

Skaftlængde 134 cm – trinløs justerbar

Skaftmateriale Aluminium

Trykkraft 65 Lbs 

Max. 50 A 

Anbefalet batteristørrelse 80-120 AH

Fjernbetjening

Automatisk Termosikring 

Vægt 19 kg 

Pris: 5999,- inkl. moms og kan f.eks. købes hos Effektlageret i Horsens

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.