Når laks hugger på lys - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Når laks hugger på lys

Mange trollingfiskere har et eller flere favorit-blink… sjældnere er det at have en favoritflue… og ikke mange har en yngling med lys i. I vores trollingtema undersøger vi mange forskellige endeagn og denne gang rettes fokus mod fluer, der indeholder særdeles meget lys enten i form af LED eller stor mængde UV eller Glow.

Vi undersøger forskellige kvalitetsfluer for at udbygge arsenalet således at vi kan fiske med alsidige agn i enhver tænkelig fiskesituation.

En del trollingsfiskere binder deres egne fluer – andre sammensætter svirvel, blæksprutte og kroge til deres egen version af en lakseflue – vi har sat os for at finde kvalitetsfluer, der out-of-the-box kan søsættes og første stop på den rejse er  de 2 store canadiske websites:image description

http://www.jugheadshaker.com/

https://lighthouselures.com/

I Canada er brugen af fluer og elektroniske dingenoter langt mere udbredt end i Skandinavien, og når vi snakker med virksomheden bag de to ovenstående sites, Direktør Peter Coles får man fornemmelse af at man derovre først sætter sine fluer og derefter drysser sine blink ud, men at hovedfokus er på fluerne og de til tider meget ekstravagante setups – f.eks. er det ikke unormalt at have roterende spinner-blades på sine trollinglodder tillagt et flasher-setup måske med 2-4 attraktorer og så en LED-flue som kronen på værket.

Herhjemme har de fleste en lidt mere ydmyg tilgang til sine setups, mange sætter max. en flasher/dodger pr. downrigger for ikke at forstyrre FOR meget, men sådan kan der opstå kulturelle forskelle og sagen er, jo mere du fanger jo mere tror du på dit nuværende setup.

LÆS OGSÅ:
Giv dine agn nye skin

Jugheads og Lighthouse er begge baseret på den filosofi at fisk er rovdyr, der jager blandt andet ved hjælp af de visuelle indtryk – de søger ændringer i det omgivende lys for tegn på bytte i umiddelbar nærhed. Og netop lys-ændringer er blandt de mest bemærkelsesværdige og hurtige ændringer og vil i visse situationer være den helt rigtige lokkemedicin og udløse laksehugget.

Der er sikkert en enkelt eller to blandt læserne, der vil have en aversion mod brugen af elektronik i fiskeriet, men forestil dig en en fisketur uden ekkolod, kortplotter, elmotor eller lignende og mange havfiskere bruger i stor stil, LED flashere når jagten går ind på helleflyndere, storsej, torsk eller langer. Og Overthere… ja da bruges det i vid udstrækning også til eksempelvis dorado eller marlin.

Anyway… en flue skal der for enden.. og vi har bestilt en bulk forskellige hjem og vi deler her ud at de forskellige modeller:

Jughead Nano Squirt

Mylar skirt med 30 lb monofilt forfang, monteret med 1 stk. Mustad str. 3/0 krog.

Kan bruges både til saltvand og ferskvand og fiskes med en afstand på 70-90 cm til flasher og den bedste gang opnås ved en trollinghastighed på 2.0 til 3.0 knob.

Pris er 9 dollars/stk. og findes både i ultra GLOW og mega UV

2017112211320212-IMG_4422

Jughead Needlefish Rig

Mylar skirt med 48 lb monofilt forfang, monteret med 2 stk. Mustad str. 3/0 krog.

Kan bruges både til saltvand og ferskvand og fiskes med en afstand på 70-120 cm til flasher og den dobbelte model kræver lidt mere den bedste gang opnås ved en trollinghastighed på 2.0 til 3.0 knob.

LÆS OGSÅ:
Flere nye Chatterbaits fra Quantum

Pris er 9 dollars/stk. og findes både i GLOW og UV

2017112211320212-IMG_4420

Der er virkelig knald på farverne på Jughead-fluerne

2017112308145783-IMG_4432

Lighthouse Electronic Fishing lure

Skirt med 40 lb monofilt forfang, monteret med 1 stk. J-Hook str. 5/0 krog.

Kan bruges både til saltvand og ferskvand og fiskes med en afstand på 120-180 cm til flasher og kan fiskes med trollinghastighed+1,5 knob.

Det udskiftelige batteri er nomeret til 125 timer og fluen tændes automatisk når den kommer i vand.

Pris er 8 dollars/stk.

2017112211320212-IMG_4423

Test af Lighthouse Electronic Fishing lure i et glas vand

Video, der viser hvordan laksene hugger på en krogløs Jughead

One thought on “Når laks hugger på lys

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.