Welcome to the StrikeZONE! - smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Welcome to the StrikeZONE!

Der er næppe mange fisketeknikker, der er hug-momentet kan måle sig med jerkbait- eller crankbait-teknikkerne – for det er i netop disse stilarter at din tillokkende manøvrering af endeagnen udløser, et som oftest yderst kontant hug og et tilsvarende aggressivt modhug.

Jerkbaits har i flere år været blandt favoritdiscipliner for mange specielt geddefiskere, men der er en grund til, at så mange top bass- og aborrefiskere favoriserer crankbaits for det er velkendt at de kan fange mange OG store fisk, når andre endeagn og teknikker fejler.

Skåret ind til benet, så er effektiviteten ved brug af crankbaits denne agns evne til aktivere predatorernes instinkter. Tænk på det som sådan: Hvis jeg tilfældigt smider en bold til dig, vil du sikkert prøve at gribe den. Det er dit menneskelige instinkt. Crankbaits gør i al sin væsentlighed det samme – rovfisken har ikke tid til at tænke nærmere over det, når en crankbait hvirvler forbi – hugget udløses per instinkt.

Crankbaits findes i et utal af varianter – og med bl.a. Quantum Fishings samarbejde med Mann´s Bait får vi i Danmark let tilgang til disse “amerikanske” endeagn. Der er således endnu flere muligheder for at hylde det opsøgende fiskeri efter sandart, aborrer og ikke mindst gedderne.

Crankbait-fiskeriet er ikke blot en endeløs indspinning af en agn – der skal mere til og vi hjælper her med et par gode råd, til hvorledes at du kan opnå bedre fangster. For eksempel er her 3 forskellige måder at få din crankbait til at gå på forskellig måde:

 

Skærmbillede 2018-07-30 kl. 23.50.26.jpg
Twitching
Twitching kræver stor trækkraft – den meget stærke trækbevægelse går at agn med en høj sideprofil og intermediate/flydende opdrift “hæver” sig og ligesom lægger siden til. Lidt ligesom en syg fisk. Resultatet af dine kraftige træk er hurtige, højfrekvente sweeps af crankbaiten efterfulgt af korte pauser, hvilket resulterer i et meget interessant løb. Der er på intet tidspunkt løs line.
Skærmbillede 2018-07-30 kl. 23.50.37.jpg
Jerking
Den mest intense af alle indspiningsteknikkerne, med stangspidsen “slås” der i nedadgående retning, nogenlunde fra kl. 21 til kl. 06 position. De heftige slag afstedkommer hurtige udbrud til siden og der skabes ligeledes en attraktiv “trykbølge”, der kan virke hugudløsende.
Skærmbillede 2018-07-30 kl. 23.50.48.jpg
STOP n ‘GO
Kaldes også spinstop-metoden. Her kan du med et bestandigt indspinningstryk drive dybtgående crankbaits mod bunden, eller lade flydende varianter affiske mellemvandet. . Også her skal stangspidsen nedad indtil du mærker bundkontakt, så stop med at spinne ind og lad agnen stige lidt, og driv den derefter til bunden igen. Ofte bliver agnen fikseret af rovfisken i spin-stoppet og taget umiddelbart efter at indspilningen begynder igen.

Crankbaits er en fætter til vores almindelige wobbler, og er typisk beskeden af størrelse (5-8 cm) og har en tydelig vægtbelastning bagtil, hvilket giver den formidable kastegenskaber. De fås både med og uden raslekugler – men hvis vandet er krystalklart kan du til tider opnå bedre fangster uden raslekugler. Vær særdeles opmærksom hvilke dybder du ønsker at fiske på, skeen på crankbaiten varierer ganske betragteligt, helt fra Shallow Diverne med de mindre skeer, der giver en dybdegang på max. 3 meter og helt ned til Deep Diverne, der via en stærk vinkling og stor ske, kan bringe din bait helt ned på 7-8 meter.

Crankbaits er FREMRAGENDE kasteagn, og når fidusen netop er få afsøgt området, hvilket kræver en del kast – bliver man hurtig glad for at agnen problemfrit kan høvles derhen hvor du ønsker.

Der er et kæmpe udvalg når du skal vælge crankbait – alene i Quantums sortiment er der 16 forskellige modeller og i kombination med 8 forskelige farver ender du med 128 forskellige muligheder til agnboksen. Når du skal vælge din agn, så er farvevalget naturligvis et element, men derudover:

  • Hvilken aktion som agnen har (Swimming action)
  • Dybde (Running Depth)
  • Lyd via rasleperler

 

LÆS OGSÅ:
Softbaits til alle situationer

Typiske faldgruber når du fisker med crankbaits !

1. Autopilot
Selvom du elsker når fisken hugger og du gør os nok så meget umage, så er det sandsynligt at du vil have timer hvor fiskeriet er drøjt – og manglende aktion er en typisk faldgrube og begynder du at gå på kompromis med hvorledes at du inddriver din agn, vil det have en selvforstærkende effekt.

Hele ideen med at få din agn til at efterligne en fødefisk, der slår sig fra side til side forsvinder hvis du bevidstløs begynder at spinne ind blot for at få agnen ind.

Der er ingen nem opskrift på en vellykket indspinningskadence, fordi fiskenes præferencer kan ændre sig om dagen eller endog i timen. En ting er dog sikkert; du vil fange meget flere fisk, hvis du gør din crankbaits bevægelser uberegnelige ved at tage sager i egne hænder.

2. Fiskeri for hurtigt
Der er ingen tvivl om, at crankbaits er et effektivt værktøj til hurtigt at dække store  vandområder. De giver mulighed for lange kaster, hurtig indspinning og de bruger meget tid i den optimale strejkezone. Men det betyder ikke, at du ikke bør grundigt dække et hotspot for mange fisk fanges efter flere kast i det samme område.
Mange arter har et indbygget instinkt i at mættes ved mindst mulig forbrug af energi og det er de færreste der har et “honninghul” hvor fisken altid er tilstede og bider så når du udsøger dig et hotspot, så affisk det grundigt og lad være med at piske afsted til næste spot.

3. Forkerte stangvinkler
Da de fleste af os begyndte at fiske, begyndte vi med at give modhug ved at hæve stangspidsen. Det er bare den mest naturlige følelse og for de fleste fisketeknikker fungerer det fint. Men når du laver crankbaitfiskeri, bør du aldrig sætte modhugget opad men derimod til siden. Lad stangen belastes ved fiskens hug og lad stangspidsen blive lavt og sæt modhugget ved en sideværts bevægelse.

Indspinning sker optimalt i en 45 graders vinkel – hold stangspidsen lavt under hele fighten – nogle ynder desuden at have stangspidsen under vandet.

4. Brug af en stang, der er for stiv
En stiv stang vil simpelthen flå crankbaiten ud af munden på fisken – og mange fiskere fisker helt optimalt og for masser af hug, men mister ret mange fisk alene på grund af forkert stangvalg.

Stangen skal naturligvis passe til den line du bruger – bruger du en fletline, så vælg gerne en blødere stang men i mange tilfælde vil en 7 fods stang med max en medium-aktion være et udemærket valg.

 

LÆS OGSÅ:
Den helt rigtige stang til predator-fiskeriet

 

DSC05913.jpeg

For at give dig et indblik i gangen på crankbaits, har vi filmet et par stykker her – vær opmærksom på at de trækkes uden nogen former for stangpåvirkning, således at du har mulighed for at se forskellene i gangen på de forskellige modellers gang – læg særligt mærke til lyden – rasleperlerne giver en ret markant lydpåvirkning.

Loudmouth I

 

1-Minus

 

ACC Trac 35

 

ACC Trac 11-13

Crank 30+

 

Manniac

 

LÆS OGSÅ:
Godt nyt til Predator-fiskere - nyt spændende grej-samarbejde !

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.