DIY – Stingers til store gummidyr

Vi har gennem en periode barslet med ønsket om at forædle vores stingers til de store gummidyr og store er i denne sammenhæng +20 cm og ville egentlig gerne have følgende behov opfyldt:

  • det skal være 100% sikkert at stingeren ikke knækker og forvolder fisken unødig skade derved
  • det skal være rustfrit
  • krogene skal hænge frit – altså ikke noget med at have den ene krog, placeret i gummiet – hvilket (iflg. vores overbevisning) mindsker krogningsraten
  • gummiet skal skånes mest muligt, dvs. ingen gennemføringer igennem gummikroppen
  • det skulle være do-it-yourself for når agnspanden rummer +30 eels / curltails i storkaliber-størrelse, så er det en vis udskrivning at købe sig til det.

Er du certificeret smed med speciale i rustfri stål, så vil du sikkert have en bedre metode til dine stingers – men du er meget velkommen til at poste kommentarer og billeder i opslaget for denne artikel.

Valg af materialer

Tråd: Gå til den lokale smed, cykelhandler eller køb tråden online. Vi fandt vores på Sløjd Detaljer, her er prisen per meter afrundet kr 1,00 så det er til at have med at gøre. Tykkelsen skal nok være 1 millimeter til 1,5 millimeter – tråden på de efterfølgende billeder er 1 millimeter. Vær lidt obs på om tråden er “blød” for så har du en gunstig fordel når du skal vikle stingeren.

Vælger du at gå til cykelhandleren, for at hente en rustfri eger – så er 2 millimeter eger alt for tykt og stift, men nogle har tyndere.

Svirvler: Connector mellem jighoved og stingertråd udgøres af en str. 2 high speed triple svirvel – den gør at når fisken hugger og løsriver stingeren, så kan fisken bevæge sig helt frit og kan ikke bruge stingeren som “brækjern”. Desuden skaber den lange svirvel afstand mellem jighoved og første krog, som vi synes er passende.

Spikes: Tråden skal fastgøres i gummidyret, og dertil bruger man typisk spikes – der er et hav af forskellige og vi har i dette tilfælde brugt SG´s Stinger Spikes.

33333333

Fabrikation af stingeren

Skær et stykke tråd – prøv at notere dig længden på dine afklipninger, det gør at du kan spare på tråden, i særdeleshed hvis du skal lave en ordentlig stak.

Form et øje og sørg for at viklingerne sidder tæt – vi synes at det er tilstrækkeligt med 4 af slagsen. Sørg for at “stumpen” afsluttes pænt, dvs. klip tæt og klem den sammen.

33923259_10215997305555868_6780106137346768896_n.jpg

Inden du laver øje #2 så har vi skubbet et par stykker krympeflex henover tråden, der skal hindre at line eller fangstnet, hænger fast i tråden.

 

LÆS OGSÅ:
Uundværligt værktøj til småbåden

Har du ikke krympeflex på lager, så opsøg din grejshop, Biltema, byggemarkedet eller eBay.

 

4.jpg
Krympeflex giver en pæn finish og hindrer at line og fangstnet hænger i

 

LÆS OGSÅ:
Et uundværligt værktøj

 

Efter færdiggørelse af stingeren, kan arbejdet med montering påbegyndes. En god springring agerer brohoved mellem svirvel og øje på jighovedet.

IMG_4925.jpeg
En splitring-tang er guld værd i dette arbejde

 

IMG_4926
I Øje#1 monteres splitring og trekrog monteres heri. Det samme gøres i Øje#2.
IMG_4928
Der påsættes spike
IMG_4929
BUM!! Færdig montage! Alt efter temperament kan den første krog undlades selv ved 40 cm gummidyrene. Vi har altid kun een trekrog i, men det er her vist til illustration, at muligheden for 2 trekroge foreligger.

 

 

 

 

 

 

 

Responsive Centered Iframe

Hvad mener du?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from smaabaadsnyt - alt om småbåde og hvad vi bruger dem til.

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading